Dini yönelim, intihar ve intihara yönelik tutumlar
Religious orientation, suicide and attitudes toward suicide.
- Tez No: 376848
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dini yönelim, İntihara karşı tutumlar, İntihar davranışı, Religious orientation, Attitudes toward suicide, Suicide behaviour
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Üniversite öğrencisi gençlerde intihar davranışını, dini yönelim ile intihara ve intihar eden kişiye karşı tutumlar arasındaki ilişkiyi incelemek bu tezin amacıdır. Bu bağlamda Aydın ilinde bulunan çeşitli bölümlerde okuyan 697 üniversite öğrencisi katılımcı olarak yer almıştır. Katılımcılara İntihar Davranışı Soru Formu, Eskin İntihara ve İntihara Eden Kişiye Karşı Tutumlar Ölçeği, Müslüman Dini Yönelim Ölçeği ve demografik özellikleri içeren genel bilgi formu uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda dini yönelim, intihara ve intihar eden kişiye karşı tutumlar arasındaki ilişki incelenmiş içsel dini yönelim ile intiharın kabul edilebilirliği arasında negatif yönde bir ilişki, sorgulama dini yönelim ile intiharın kabul edilebilirliği arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca içsel dini yönelim ile intihar eden kişiyi sosyal kabul etme arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Dışsal dini yönelim ile intiharla ilgili kendini açma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür. Cinsiyet farklılıkları açısından bakıldığında en az bir kez kendini öldürme girişiminde bulunmanın erkeklerde kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Ancak dini yönelimin alt boyutlarında cinsiyete yönelik anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The goals of this study are to investigate the suicidal behaivors, and the relationship between religious orientations, suicide and attitudes toward suicidal person in university students. In the line of these goals, a total of 697 university students from Aydın city whose are studying in different faculties, are participated in this study. Paticipants were administred Suicidal Behavior Questions and Eskin's Suicide and Attitudes Toward Suicidal Person Scale, Muslim Religious Orientation Scale and general information form which includes demographic features. As a result of the analysis we investigate suicide and attitudes toward suicidal person relationship between religious orientations. We found a negative correlation between intrinsic religious orientation and suicide acceptability. Quest religious orientation was a positive correlation between suicide acceptability. Also we found a positive correlation between religious orientation and social acceptance. We found a positive correlation between extrinsic religious orientation and disapproval of suicidal disclosure. In terms of sex differences , at least once suicide attempts were more frequent in men than women. However there were no sex differences in religion orientation subscales.