Denizli ilindeki sığırlarda bovine herpesvırus tip 1 (BHV-1) enfeksiyonunun prevalansı
The prevalence of bovine herpesvirus TYPE 1 (BHV-1)infection in dairy cows in Denizli province
- Tez No: 376850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOLGA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antikor, Bovine Herpesvirus Tip 1, ELISA, Sığır, PZR, Antibody, Bovine Herpesvirus Type 1, Cattle, ELISA, PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETDenizli Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) Enfeksiyonunun Klinik ve Serolojik Olarak AraştırılmasıBu araştırma da Denizli İlindeki özel sektöre ait 25 adet kapalı süt sığırcılığı işletmesinde bulunan sağlıklı görünümlü ve İnfeksiyöz Bovine Rhinotracheitis-İnfeksiyöz Pustuler Vulvovaginitis (IBR-IPV) hastalığı semptomları gösteren 370 adet inekten kan örneği alınarak, ELISA antikor testi ile Bovine Herpesvirus-1 (BHV-1) antikorlarının varlığı araştırılmıştır.ÖZETDenizli İlindeki Sığırlarda Bovine Herpesvirus Tip 1 (BHV-1) Enfeksiyonunun PrevalansıBu araştırma da, serolojik kontrol amacıyla Denizli ilindeki 25 adet süt sığırcılığı işletmesinde bulunan aşılanmamış ve sağlıklı görünümlü 370 adet süt sığırından serum örneği alındı. Serum örnekleri antikor varlığının araştırılması için ELISA ile test edildi. Araştırmada virolojik kontrol amacıyla, BHV-1 enfeksiyonu bulguları gösteren 80 adet süt sığırından genital ve nazal sıvap örnekleri toplandı. Genital ve nazal sıvap örnekleri hem ELISA hem de polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile test edildi. Serolojik çalışma neticesinde, Denizli ilindeki BHV-1 enfeksiyonun seroprevalansının %4.05 (15/370) olduğu saptandı. Virolojik çalışma neticesinde ise pozitiflik tespit edilemedi. Sonuç olarak, BHV-1 prevalansının Denizli ilinde örneklenen süt sığırcılığı işletmelerinde düşük düzeyde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Prevalence of Bovine Herpesvirus Type 1 (BHV-1) Infection in Dairy Cows in Denizli ProvinceIn serological examination of this study, 370 sera collected from non-vaccinated and healthy dairy cows bred in 25 dairy farms located in Denizli province were tested using by ELISA. For virological examination, a total of 80 nasal and genital swabs were tested using by antigen ELISA and PCR techniques. By serological study, 4.05 per cent (15/370) were found to be positive for BHV-1 specific antibodies. However, none of swab samples were detected to be positive for BHV-1 antigen or viral DNA. Summary, the prevalence of BHV-1 in dairy farms in Denizli province was determined to be lower.