Örgüt kültürünün hemşirelerin örgütsel bağlılığına etkisi üzerine bir değerlendirme: Antalya eğitim araştırma hastanesi örneği
An evaluation on the effects of organizational culture to the organizational commitment: A case study of Antalya eği̇ti̇m araştirma hospital
- Tez No: 376853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgütsel Bağlılık, Hofstede'ın Kültürel Boyutlar Modeli, Culture, Organizational commitment, Hofstede's Cultural Dimensions Model
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada toplum kültürü temelinde şekillenen örgüt kültürünün, örgütsel bağlılığa etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Örgüt kültürünü ortaya koyarken, Hofstede (1984)'ın Kültürel Boyut Modeli'nden, örgütsel bağlılık boyutlarını ortaya koyarken ise Allen ve Meyer (1991)'in örgütsel bağlılık boyutları modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın yöntem kısmında Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan 260 hemşireyle bir alan araştırması yürütülmüştür. Araştırma verilerinin analiz edilmesi sonucu elde edilen bulgulara göre Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan hemşirelerin güç mesafesi yüksek, belirsizlikten sakınma düzeyi yüksek, ortaklaşa davranışçı ve dişil boyuta eğilimleri daha fazladır. Araştırma sonucunda Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan hemşirelerde örgütsel bağlılık unsurlarından“devamlılık”ve“normatif bağlılık”öne çıkmıştır. Araştırmanın literatür kısmıyla ve konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalarla paralel olarak, yüksek güç mesafesi ve belirsizlikten sakınmanın, devamlılık ve normatif bağlılığı arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to reveal the effects of the organizational culture formed in the base of the social culture to organizational commitment. To explain the organizational culture Hofstede (1984)'s Cultural Dimensions Model, to explain the organizational commitment Allen ve Meyer (1991)'s organizational commitment dimensions model have been used. In the method part of the study there is a field research has been conducted with 260 nurses who work for Antalya Eğitim Araştırma Hospital. Accoding to the findings got from data analyse, the nurses who work for Antalya Eğitim Araştırma Hospital have got high level of power distance and uncertainty avoidance and their tendency is to collectivism and femininity. As the results of the study continuance and normative commitment have come into prominence for the nurses who work for Antalya Eğitim Araştırma Hospital. Consistent with the other studies about this subject and the literature section of the study, it has been found that high level of power distance and uncertainty avoidance, increase the continuance and normative commitment.