Mavi yengeç (Callinectes sapidus Rathbun, 1896)' in biyolojisi ve Güney Ege'de toprak havuzlarda yetiştiriciliği
Biology of blue crab (Callinectes sapidus Rathbun, 1896)and farming in fish pond in Southern Aegean
  1. Tez No: 377147
  2. Yazar: ÖVGÜ GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi yengeç, yetiştiricilik, Güney Ege, toprak havuz, Blue crab, aquaculture, Southern Aegean, farming
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetiştiricilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Ekim 2012 ile Ağustos 2013 tarihleri arasında elde edilen örnekler incelenerek, Mavi yengeç (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896)'in biyolojisi ve Güney Ege'de toprak havuzlarda yetiştiriciliği belirlenmiştir. Mavi yengecin toprak havuzlara adaptasyonu, yetiştiricilik koşulları, morfometrik ölçümlerden elde edilen veriler ile literatür bilgileri aktarılmıştır. Kuşadası- Güzelçamlı bölgesindeki toprak havuzlarda 9 adet kafes içinde denemeye alınan 108 adet bireyin farklı tekrar gruplarındaki yetiştiricilik çalışmaları sonucunda 20 birey canlı olarak Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Urla yerleşkesine getirilmiştir. Ortalama UKG 15,26 ± 1.14 cm iken ortalama ağırlık 201,66 ± 36,88 gr bulunmuştur.6 aylık deneme sonunda ortalama boy artışı 13,26 cm iken ortalama ağırlık artışı 190,36 gr olarak ölçülmüştür. Laboratuvar çalışmalarında yumurtalı olarak getirilen 2 adet dişi bireyden ortalama 4X106 adet larva elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which obtained between October 2012 and August 2013 samples were examined, the blue crab (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) in biology and breeding have been identified in ground pool in South Aegean. Adaptation to the soil pool of blue crabs, growing conditions, morphometric measurements with data obtained from the literature is presented. Pond of in area Kusadasi/Güzelçamlı 9 units which were tested in the cage in 108 different experimental groups of individuals in the 20 living individuals was brought to the Ege University Faculty of Fisheries Urla as a result of farming operation. The average weight of 15.26 ± 1.14 cm, whereas the ICG average 201.66 ± 36.88 g were found. At the end of six- month trial, while the average increase in size of the average weight gain of 13.26 cm was measured as 190.36 g. In laboratory studies introduced as egg per 4x106 from female individuals.