Zeytinyağının depolanması sırasında ışığın ve bazı pigmentlerin (klorofil ve karoten) renk ve kalite özellikleri üzerine etkileri
Effect of light and some piments (chlorophyll and caroten) on the qualiy parameters and colour value of extra virgin oliveoil during the storage
  1. Tez No: 377157
  2. Yazar: YASEMİN KOCAAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Naturel sızma zeytinyağı, ışık, pigment, renk, kalite, extra virgin olive oil, light, pigment, colour, quality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, pigmentlerin, karanlık ve aydınlık ortamda depolama koşullarının, cam ve plastik ambalaj materyalinin naturel sızma zeytinyağının 12 ay depolanması boyunca kalite parametreleri ve rengine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla denemeler beş farklı örnek grubu: klorofil-a ilaveli, klorofil- b ilaveli, beta-karoten ilaveli, lutein ilaveli ve kontrol grubu (pigment ilavesiz), 2 farklı depolama ortamı: karanlık ve ışıklı, 2 farklı ambalaj materyali: cam ve plastik şişe kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, naturel sızma zeytinyağının depolamanın ilk 8. ayı boyunca klorofil konsantrasyonunda önemli kayıplara neden olduğunu göstermiştir. Diğer yandan karotenoid kısmı oldukça stabildir. Cam ve plastik şişeler, karanlık ve aydınlık depolama koşulları karşılaştırıldığında cam şişelerin ve karanlık ortamın kalite parametrelerinin ve rengin korunması üzerinde daha fazla etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak naturel sızma zeytinyağı cam şişede ve karalık ortamda depolanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the pigments, dark and light storage conditions, glass and plastic bottles, on the quality parameters and colour value during 12 months of the extra virgin olive oil storage was investigated. Fort his purpose, the experiments were conducted by using five different samples: addition of chlorophyll-a, addition of chlorophyll-b, addition of beta-caroten, addition of lutein and control group (not addition of pigment), two different storage conditions: light and dark, two different packaging material: glass and plastic bottles. The results of this study showed that the storage of extra virgin olive oil caused an imporatnt loss of the chlorophyll fraction during the first 8 months of the storage. On the other hand, the caretenoid fraction was very stable. When the glass and plastic bottles, in the dark and light storage conditions were compared, it was determined that the glass bottles and dark storage conditions were more effective to protect the quality parameters and colour value of extra virgin olive oil. As a result, extra virgin olive oil must be stored in the dark and glass bottles.