Gilan Belediyesinde belge yönetimi programının kurulması
The establishment of e records management program in Gjilan Municipality
- Tez No: 377538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Archive, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Arşivcilik, Belge Yönetimi, Dosya Planı, Gilan-Kosova, Archives, Records Management, File Plan, Gjilan-Kosovo
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Zengin arşiv koleksiyonlarının oluşması, kontrol edilebilir düzenli evrak akışına bağlıdır. Bunu sağlayacak en önemli araç ise uygulanabilir belge yönetimi sistemidir. Bu tez çalışmasında Kosova'da başkent Priştine'den sonra önemli şehirlerden biri olan Gilan'daki Belediyede bir belge yönetimi programı kurulup kurulamayacağı incelenmiştir. Gilan Belediye Başkanlığından alınan iznin ardından, çalışmalara başlanmıştır. Öncelikle planlama ile başlayan tezde ilk olarak bir çalışma takvimi çıkarılmış, ardından kurum çalışanları proje hakkında bilgilendirilmiş ve saha çalışması yapılmıştır. Belediye müdürlüklerindeki büro çalışanları ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiş, doldurulan envanter formları sayesinde durum tespiti yapılarak var olan problemler görülmüştür. Önceden uygulanan bir dosya planı bulunmasına rağmen, Kosova'da yaşanan yönetim değişiklikleri ve savaşlar yüzünden günümüzde uygulanmadığı, buna bağlı olarak da bir belge yönetimi sisteminin bulunmadığı görülmüştür. Buna karşın Belediyede Kosova Hükümeti'nce temin edilen bir intranet ağının bulunduğu; bu ağ üzerinden doküman yönetiminin gerçekleştirildiği ifade edilmiştir. Yürütülen çalışma sonucunda, belediyenin asıl ve yardımcı fonksiyonları belirlenmiştir. Buna bağlı olarak bir Dosya Planı hazırlanmıştır. Plan, büro çalışanları ile görüşülerek tekrar gözden geçirilip, gerçekçi fonksiyon ve dosya adlarının belirlenmesine gayret edilmiştir. Dosya Planı geliştirilirken Türkiye'de uygulanan Başbakanlık Standart Dosya Planı model alınmıştır. Dosya Planının ardından yapılan ikinci önemli çalışma Saklama Planının hazırlanması olmuştur. Plan, öncelikle Kosova Arşiv Kanunu göz önünde bulundurularak aynı zamanda Kosova Arşiv Ajansı tarafından çıkarılan arşiv malzemesi ve saklama planlarının hazırlanması prosedürlerine göre tanzim edilmiştir. Böylece belgelerin yaşam döngüsünü kapsayacak şekilde bir belge yönetimi programı hazırlanmıştır. Tezin sonunda, üst yönetimin kararlı duruşu, büro çalışanlarının da işi önemsemeleri sayesinde programın sürdürülebilir olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Enrichment and the creation of archival collections depend on their control and management. To realize this procedure the establishing of a program for records management is needed. In creation of this topic in Kosovo, after the capital Pristina one of the major cities of particular significance, Gjilan is analyzed whether or not is possible to create a records management program. After taking our permit from the mayor of Gjilan the work has begun, in this topic basically a plan has been done and then a working calendar has been conducted. Also all the personnel is notified associated with the project in question and then started work in practice regarding the project in question, negotiations have been developed together with the directors and staff of municipal units to identify the problems, Also a survey has been conducted in order to identify the problems. Although from the past there has been a planning of files in Kosovo, after many changes of political systems and wars that have happened, this area the remains behind, it is also noticed that in the management of documents nothing has been worked. It is mentioned that in municipal level a connection through intranet has been made by the Government of Kosovo, where through this system the document management has been done. During the fieldwork it is managed to find the main functions and subsidiary functions in the municipal services. Regarding this, a file plan has been prepared, together with municipal staff we are trying to assess and to generate as better as possible the key functions and naming of files. For developing of file planning a Turkish model is taken by the prime minister's office, named“standard planning of files”. After standardization of the files, the second part, retention period is done. For the development of this plan as basic reference we have taken for the subject archival law in Kosovo also not ignoring the procedures for archival material and retention period, determined by the State Archives Agency of Kosovo. So, by including all life cycle of records, a records management program is prepared. In the end of study, after making and sustainable behavior guidance, the staff with adherence of the program is it assessed that it can be sustainable and effective for all working staff.