Yeni çalışma paradigmalarında çalışanların işe yönelik tutumları
The attitudes of employees devoted to work in new working paradigms
  1. Tez No: 377586
  2. Yazar: ALPTEKİN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Paradigmaları, Tutum, Banka Çalışanları, Esnek Çalışma, Sendikasızlaşma, Working Paradigms, Attitude, Bank Employees, Flexible Working, Deunionization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çalışma paradigmalarındaki değişimler, çalışanların işe karşı tutumlarını farklı etkilemektedirler. Çalışmada sanayi öncesi toplumu, sanayi toplumu ve sanayi sonrası toplumu dönemlerinin çalışma paradigmaları tespit edilmiş, sanayi toplumu ve sanayi sonrası dönemlerinde farklılık gösteren çalışma paradigma kriterleri belirlenmiştir. Daha sonra tutum kavramı ve banka çalışanlarının tutumunu etkileyen faktörler incelenmiş, ayrıca değişen çalışma paradigmalarında banka çalışanlarının tutumunu etkileyen faktörler belirlenmiştir. Buradan hareketle sanayi sonrası toplumda ortaya çıkan“Yeni çalışma paradigmaları Türkiye'de banka çalışanlarının işe karşı tutumunu olumsuz etkilemektedir.”hipotezi test edilmiştir. Literatür taraması ve alan araştırması yapılarak anket tekniği ile veriler toplanmış ve istatistiki tekniklerle analiz edilmiştir. Yapılan alan çalışmasında değişen çalışma paradigma kriterlerinden çalışma şekilleri, çalışma süresi - fazla çalışma, yönetim ve çalışana bakış, iş güvencesi, istihdam şartlarının belirlenmesi- işçi işveren ilişkileri ve ücretin belirlenmesi çalışanların çalışmaya karşı tutumlarını olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Changes in work paradigms differently affect the attitudes of transactors against working. In this study, working paradigms of pre-industrial, industrial and post-industrial periods are examined, changes of working paradigms in industrial and post-industrial periods are determined. Then, the term of attitude and factors influencing the attitudes of bank employees are analyzed, factors influencing the attitudes of bank employees in changing working paradigms are determined. The hypothesis“New working paradigms affect adversely the attitudes of bank employees against working in Turkey.”based on this factors was tested. Making literature and field research data collected by survey techniques and analyzed with statistical techniques. In a field survey, it was shown that, changed working paradigms such as working conditions, working hours - overtime working, management and view to employees, job security, determining the employment conditions - the employer-employee relations, and wage determination, affect adversely the attitudes of employees against working.