Emek piyasasında kadın çalışanlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı: K. Maraş tekstil sektörü örneği
Gender discrimination toward the female employees in labor markets: Sample of Kahramanmaraş textile sector
  1. Tez No: 377698
  2. Yazar: MUSTAFA KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Kadın İstihdamı ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Employment, Female Employment and Gender Discrimination
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Toplumsal yaşamın her alanında erkek ile kadının biri olmadan diğerinin düşünülemeyeceği bilinen bir gerçektir. Kadın ile erkek birbirini tamamlayan iki unsur olmasına rağmen toplumsal yaşamda erkek kadınlara göre daha fazla söz sahibidir. Kadının bir birey olarak özgürleşmesinin önündeki engellerden biri ekonomik yaşam içerisinde aktif bir görev alamamasıdır. Kadınlar doğumları ile birlikte ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalabilmektedir. Toplum tarafından kadın ve erkeklere geleneksel olarak belli rol ve sorumluluklar yüklenmiştir. Geleneksel olarak kadının anne ve eş olma görevi ve toplum tarafından kadınların ve erkeklerin yapabileceği işlerin cinsiyet temelli olarak ayrıştırılması yönündeki bakış açısı ayrımcı uygulamaların ilk safhasında yer almaktadır. Bunun dışında çalışma yaşamına girmek isteyen kadın işe alım aşamasında, çalışma yaşamı içerisinde ve hatta çalışma yaşamından çıkarken çeşitli ayrımcı uygulamalar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ekonomik yaşamda kadının yaşamış olduğu sıkıntılar ve ayrımcı uygulamalar neticesinde kadının toplumdaki yerini güçlendirmek, toplumsal yaşamın her alanında temsil oranlarını artırmak ve ekonomik yaşam içerisinde karşılaştığı ayrımcı uygulamaları azaltmak hatta ortadan kaldırmak ekonomik büyümenin ve kalkınmanın sağlanmasında son derece önem arz etmektedir. Sonuç olarak geçmişten günümüze kadar toplumsal yaşamın her alanında kadının statüsünü artırmak, ekonomik yaşam içerisinde kadın istihdam oranını artırmak ve kadınlara daha iyi koşullarda özellikle cinsiyete dayalı ayrımcılığın olmadığı bir iş yaşamı sunabilmek için ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok kanun, politika ve uygulama yürürlüğe konmuştur. Yapılan bu düzenlemeler sayesinde kadının her alanda temsili artmış, kadın hakları daha fazla dile getirilmeye başlanmış, çalışma yaşamında ayrımcı uygulamalar gözle görülür neticede azalmış ve kadınlara daha yaşanabilir toplumsal bir yapı oluşturulmaya başlanmıştır. Fakat günümüzde kadın ve erkek arasında fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlandığını söylemek güçtür. Bu doğrultuda uygulamada yetersiz kalan kısımların da en kısa zamanda giderilerek kadın ve erkek arasında özellikle de çalışma yaşamında tam anlamıyla fırsat eşitliğinin sağlanması, toplumsal yaşamda daha eşitlikçi bir yapının oluşması, ekonomik büyümenin sağlanması ve kalkınmanın gerçekleşmesi için ön koşullardan biri olarak son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a known reality that in every area of social life, in absence of one of male and female, the other cannot be considered. Although male and female are two elements completing to each other, males have more voice in social life compared to females. One of the barriers in front of becoming free of female as an individual is that she cannot undertake a mission on the economic life. In working life, woman, beginning from her birth, faces to discriminatory application. Traditionally, the mission of woman to become mother and spouse and the view point in the aspect of distinction of the worksthe males and females can make, by the males, as gender -based take place in the first stage of the discriminatory applications. Besides this, the woman that wants to access to the working life can face to the discriminatory applications in the stage of recruiting, in the working life, and even while leaving the working life. As a result of the troubles and discriminatory applications experienced by woman in the economic life, strengthening the place of woman in the society, increasing her representation rate in every areas of social life, and reducing the discriminatory applications she meets in the economic life and, even eliminating are extremely important in providing the economic growth and development. As a result, in every areas of the social life from the past to present, in order to increase woman's status, to increase the employment rate of woman, and to be able to offer a business life in the better conditions, in which there is no gender discrimination, in the national and international levels, numerous codes, policies, and applications were put into force. Thanks to these arrangements carried out, the representation of woman in every areas increased; woman's rights have begun to be voiced more; the discriminatory applications in working life decreased visibly; and more livable social life for women was begun to be formed . But, today, it is difficult to say that opportunity equality between females and males was provided in the full meaning. In this direction, providing the opportunity equality in full meaning between female and male, especially in working life, by eliminating the parts remaining insufficient in the application in the shortest time is extremely important as one the preconditions for formation of a more equalitarian structure in social life; providing the economic growth; and realization of development.