Propaganda aracı olarak internet:Kayseri ili merkez seçmeni üzerinde bir alan araştırması
The internet as a propaganda tool :A fi̇eld resarch on Kayseri̇ central ci̇ty voters
- Tez No: 377700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR CANÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, İnternet, Propaganda Araçları, Kayseri, Propaganda, Internet, Propaganda Tools, Kayseri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışması, propaganda aracı olarak internetin önemini ortaya koymak ve internetin seçmen üzerindeki etki düzeyini araştırmaya yönelik bir çalışmadır. Çalışmamızda öncelikle propaganda ve internetle ilgili literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise Kayseri seçmeni üzerinde bir alan araştırması yapılarak sonuçlar tartışılmıştır. Propaganda ve internet ilişkisi kapsamında yapılmış olan bu çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde; propaganda kavramı, tarihçesi, özellikleri, araçları ve çeşitleri açıklanmaya çalışılmış ve propagandanın geçmişteki ustalarından söz edilmiştir. İkinci bölümde, iletişim süreci, internet kavramı, internetin tarihçesi, işlevi, Türkiye'de kullanımı ve internete katılma biçimleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Kayseri'de yaşayan seçmenlerin siyasal propaganda aracı olarak internet hakkındaki algılarını ölçmek amacıyla bir anket uygulaması yapılmıştır. Bu sayede seçmenlerin, propaganda aracı olarak internet hakkındaki düşünceleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a research a study for demonstrates the importance of the Internet as a propaganda tool and İnternet's impact level on voter. On our study, at first, was conducted a literature rewiew about propaganda and internet. Later performed a field study on the voters of Kayseri and results are discussed. This study, performed within the scope of propaganda and internet relationship, consists of three parts: theoretical and practical. In the first part of our study; the concept of propaganda, history, features, tools and types tried to explain and propaganda of the masters of the past have been mentioned. In the second part; communication process, the concept of the internet, the history of the internet, use of the internet in Turkey and forms of participation have attempted to explain. In the third part of our study, A survey was conducted to measure voters' living in Kayseri, perception about the internet as a political propaganda tool. İn this way, voters' thoughts about internet, as a propaganda tool, has tried to expose.