Küreselleşen dünyada yeni kentsel kurgular: Stüdyo dairelerde yaşam
In a globalizing world of new urban fiction: Studio flats life in
- Tez No: 377701
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, kentsel mekân, küreselleşen dünya, stüdyo daire, toplumsal yaşam, City, urban space, globalized world, studio flat, social life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
“Küreselleşen dünya”olarak addedilen olgunun etkilerini tek bir alanda değil pek çok kategoride görmekteyiz. Bu etkiler yalnızca toplumsal/bireysel davranışlarımıza ve eylemlerimize yön vermekle kalmayıp bizzat hayatımızı derinden etkileyen bir sürece ışık tutmaktadır. Yaşam alanı olarak tercih ettiğimiz kentsel mekânlardaki dönüşüm bunun en somut örneklerinden biri olarak zuhur etmektedir. Gerek enternasyonal gerekse ulusal düzeyde bu değişimlerin tanığı olan bizlerin toplumsal yaşamları da söz konusu edilen kentsel mekânlar eliyle şekillenmektedir. Avrupa ve Amerika'da büyük yankı uyandıran“stüdyo daire”adındaki mekânların ülkemizde daha özel olarak Konya ilinde de giderek yaygınlık kazanan kentsel mekânlar olduğunu ve buna bağlı olarak farklı kategorideki toplumsal olguların da bu mekânlarla birlikte nasıl yeni biçimler kazandığını görmekteyiz. Bu çalışmada genel olarak yeni dünya düzenine gidilen süreçte kentsel mekânlarda meydana gelen toplumsal değişimler“stüdyo dairede yaşam”meselesiyle ele alınmıştır ve Konya ilinde giderek artan stüdyo dairelerde yaşamayı tercih eden bireylerin yaşamları temelinde, stüdyo dairelere ilişkin bir kentsel mekân analizi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
We can see affects phenomenon that is regarded as“Globalized world”in many categories, not in a single area. Not only do these effects give direction to our social / individual behaviors and actions but also shed light on a process that deeply affects our lives. Transformation in urban spaces that we prefer as habitat occurs as one of the most concrete example of this. Also, social lives of us who are witnesses of changes at both international and national level are shaped by mentioned urban spaces. We see that places named“studio flat”having repercussions in Europe and America are urban spaces gaining popularity increasingly in our country especially in Konya Province and therefore, we see how social phenomena in different categories are reshaped together with these places. Generally, social changes occurring in urban areas during process to get to the new world order have been discussed with“life in studio flat”issue in this study and an urban space analysis has been attempt to be made related to studio flats on the basis of lives of individuals who prefer to live in studio flats growing in Konya.