Osmanlı Devleti'nin Batı ve Doğu seferlerine Konya Kazası'nın lojistik katkısı (1700-1750)
The logistic contribution of Konya county to Western and Eastern expeditions of Ottoman State (1700-1750)
  1. Tez No: 377747
  2. Yazar: METİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sefer Organizasyonu, Osmanlı, Konya, Lojistik, Asker, Vergi, İaşe, Ulaşım, Expedition Organization, Ottoman, Konya, Logistics, Military, Tax, Victual, Transportation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, XVIII. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı Devleti tarafından batı ve doğu bölgelerine yönelik olarak gerçekleştirilen sefer harekatlarına Konya Kazası'ndan yapılan lojistik destek konusunu içermektedir. Hazırlanan çalışmada, 1711 Prut, 1715 Mora ve 1739 Belgrad Zaferleri ile 1722-1743 yılları arasında devam eden İran seferlerindeki askeri organizasyon hakkında bilgi verilirken; bu seferler için Konya Kazası'ndan yapılan askeri, mali, iaşe ve nakliye destekleri ortaya konulacaktır. Merkezi yönetim tarafından her sefer zamanında askeri desteğin talep edildiği Konya'dan, incelenen süreçte de asker isteğinde bulunulmuştur. Seferlere katılan askeri görevliler arasında“kapıkulu”,“tımarlı sipahi”,“hane levendi”,“kapuhalkı”ile“serdengeçtiler”bulunmaktadır. Bu dönemde sefere çıkacak olan veya cephede bulunan orduya ait çeşitli masrafların karşılanabilmesi için birtakım vergiler alınmıştır. Bunlar;“avarız”,“nüzul”,“sürsat”ve“imdad-ı seferiyye”vergileridir. Konya'ya gelen askerlerin tayinatları ile ilgili hazırlıklara önceden başlanır ve ordunun Konya menziline uğradığı esnada kendilerine teslim edilirdi. Ordunun ulaşım hizmetlerini yerine getirmek üzere, ihtiyaçlar doğrultusunda Konya'dan çok sayıda ve çeşitli türde nakliye hayvanı da temin edilmiştir. En fazla talep deve üzerinde yoğunlaşmış olup bunun yanında at, katır, koyun, camus vb. hayvanlar da istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, İncludes the logistic contributions and support of Konya county to expeditions to western and eastern regions by Ottoman State at the half of the 18th century. In this study, while giving information about the 1711 Prut, 1715 Mora, 1739 Belgrade Conquests and the military organization to Iran campaign between the periods from 1722 to 1743, therewithal there will be presented the supports and being sponsorship of Konya county on martial, financial, victual and transportational points. A big quantitiy of soldiers was demanded from Konya by the Central Management as it had been for each expedition time. Among military officers who participated in the expedition there were“kapıkulu”,“tımarlı sipahi”,“hane levendi”“kapuhalkı”and“serdengeçti”. During this period, a number of taxes had been taken to provide variety of expenses of the army in the expedition. These were;“avarız”,“nüzul”,“sürsat”and“Imdad-i seferiyye”taxes. The rations of soldiers had been prepared before the soldiers' arriving to Konya and as soon as they arrive their rations would be delivered to them. In order to ımplement the needs of the transportation of the army, in a big quantitiy and various type of transport animals are also provided of Konya. As well as the most demanded transport animal was camel, besides mules and sheeps were demanded, too.