Çulluk Kapan lügati (İnceleme-metin-dizin)
The dictionary of Çulluk Kapan (Examination-text-i̇ndex)
  1. Tez No: 377762
  2. Yazar: MUHSİN UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, Çulluk Kapan, Eski Anadolu Türkçesi, Dictionary, old Anatolian Turkish, Çulluk Kapan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 746
Özet
Tezimizde Çulluk Kapan Lügati üzerine İnceleme-Metin-Dizin çalışması yapılmıştır. Arap harfli metin, çevriyazı alfabesine aktarılmış ve kelimelerin dizini yapılmıştır. Eserin inceleme kısmında dikkat çeken imlâ özellikleri ele alınmıştır. Bu çalışmayı yapmaktaki temel amacımız, eserin yazıldığı dönemde kullanılan, yaşayan kelimelerin durumunu ve eserin kelime hazinesini öğrenmekti. Bu amaç doğrultusunda eseri baştan sona inceleyip, söz varlığını çıkardık. Çalışmayı yaparken klasik yöntemleri kullandık. Yani daha önce bu alanda yapılan çalışmaları gözden geçirip, birtakım eserlerin inceleme ve dizin kısımlarını örnek alarak çalışmamızı şekillendirdik. Elde ettiğimiz sonuçlar bizi memnun etti. Yazılı kaynaklarda rastlanmayan imlâ özelliklerine ve eserin yazıldığı dönemi konu alan sözlüklerde yer almayan yüzden fazla kelime tespit ettik. Yeni kelimelerin bulunmuş olması bilim dünyası için faydalı bir durumdur. Eserin yazıldığı döneme ışık tutacağı kanaatindeyiz. Çünkü yazım tarihi itibariyle Eski Anadolu Türkçesi dönemini kapsayan eserde dönem özelliklerini yansıtmanın yanında, dönem özelliklerine aykırı olan durumlarla da karşılaşılmıştır. Bu özelliklerinden dolayı çalışmamızın bilim dünyasına faydalı olacağı düşüncesini taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we studied the Text-Index-Investigation subjects about the dictionary of Çulluk KAPAN. The Arabic Alphabet based text was transferred to the transcriptional alphabet and an index of the words about the dictionary was arranged. During the period of the investigation of the text, we dealed with the ortography of the text. The main purpose of this work in doiğng this thesis, our intention was to understand the lexicon and the word's condition which were alive in that period of time. In this point of view, we investigated the whole dictionary from the begginig to the end and we found its lexicon. While doing this work, we applied to theclassical methods. Reviewing the old works, which were hold about this subject before, we reformed our work by taking examples from those works. The results we achieved from our work made us very happy. In this work we found new words and new ortographical specifications that weren't discovered before, at the former discriptive written sources and we found also, more than a hundred new words, wh,ch even couldn't b found in any dictioanrty that were wrtten in the same period of our work. Founding new words, is a good news fort he scientific World. And we are sure that, this work will enlighten the period in which the dictioanary written. Because, in addition to reflecting the periodical specifications that covers the Old Anatolian Turkish, in this artifact we also came across with some features that are contraversable to their period of time. By the help of al those featrues of this work we sincierly hope that, this thesis will helpfull for all the scientific world.