II. Meşrutiyet Döneminde Aydın vilayetinde sosyal yapı ve adli vaziyet (1908-1916)
Social and justical situation in Aydin province in the 2nd Constitutional Period (1908-1916)
- Tez No: 377763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN GÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aydın Vilayeti, II. Meşrutiyet, Suç, Aydin Province, 2nd Constituonal Period, Crimes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti tarafından verilen kapitülasyonlar nedeniyle, yükselen iş ve ticaret hacmi, küçük bir kasaba olan İzmir'in büyümesini sağlamış, bu büyüme çevre kentleri de etkilemiştir. Kapitülasyonlar, ticaret konusunda imtiyaz sahibi olan Rumların ve Levantenlerin zenginleşmesini sağlarken, buna karşılık Türkler ise gün geçtikçe fakirleşmiştir. 1908-1916 yılları arasında, Osmanlı Devleti'nin yaşadığı Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı, devletin sınır güvenliğini sağlamaya mecbur olduğu ve oldukça kanlı geçen savaşlardır. Osmanlı Devleti'nin ilgisinin sınırlarda olduğu bu süreçte, iç bölgelerde çeşitli güvenlik zafiyetleri oluşmuş ve pek çok suç meydana gelmiştir. İşlenen suçlar, vukuat-ı cinaiye cetvelleri ve ceraim-i umumiye cetvellerine kaydolunmuş ve böylece Osmanlı Devleti, vilayet ve kazalarda işlenen suçlar toplu halde görebilmiştir. Bu çalışma dâhilinde, toplumların refah seviyesiyle ters orantılı olarak artan ve azalan suç olgusunun, II. Meşrutiyet döneminde, Aydın Vilayeti'nde ne şekilde ortaya çıktığı, faillerin nitelikleriyle birlikte verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the capitulations permitted by Ottomans after 16th century, raising business and trading volume have caused growth of a small town İzmir. This growth also has affected nearby cities as well. Capitulations lead to concessioneries such as Greek and Levantines to become richer on the other hand native manufacturers to become poorer every passing day. Balkan Wars and World War I, taken place between 1908-1916, were tough battles in which Ottoman Empire had to pay attention to border safety. While the empire paid maximum attention to the borders, there were security weakness inboard which resulted in lots of crime cases. All the crimes were recorded under felonies tables which enabled the empire to monitor crimes in provinces and towns. It is shown under this study how crimes came up along with characteristic of perpetrator; increasing and decrasing of crime facts depending on the welfare level of the citizens during 2nd constitutional period in Aydin Province.