Roma Dönemi Doğu Akdeniz deniz ticaretinde kıyı kilikya Bölgesi'nin yeri ve önemi
The Roman Era coast of Cilicia region's place and important in the Eastern Mediterranean trade
  1. Tez No: 377790
  2. Yazar: AHMET BİLİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKOCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikya, Ekonomi, Ticaret, Doğu Akdeniz, Korsanlık, Cilicia, Economy, Trade, Eastern Mediterranean, Piracy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
Çağlar boyu Doğu Akdeniz'e kıyısı olan kentlerin birbirleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ticaret faaliyetlerinin artmasını sağlayan en önemli etmen olmuştur. Büyük İskender'in M.Ö. 323 yılında ölmesi ile birlikte Akdeniz'de siyasi otorite boşluğu meydana gelmiştir. Bu boşluk coğrafi koşulları nedeniyle Dağlık Kilikya'yı korsan yatağı haline getirmiştir. Öyle ki korsan tehdidi Batı Akdeniz'e kadar yayılmıştır. Bu durum Romalı tacirleri büyük bir ticari kayba uğratmıştır. M.Ö. 67'de korsanların yenilmesi ile birlikte yapılan düzenlemeler neticesinde ekonomik anlamda bir güven ortamı oluşturulmuştur. Böylece verimli ovalara sahip bölgede bir tarım reformu gerçek-leşmiştir. Daha sonra şarap ve zeytinyağı gibi işlenmiş ürünler, bölgenin başlıca ihraç kalemleri arasına girmiştir.
Özet (Çeviri)
Down the ages, the connections between cities which have a coast of Eastern Mediterranean has been most important factor to increase the commercial activities. After the death of Alexander the Great in 323 BC, the political authority gap occured in the Mediterranean. This gap turn into the Rough Cilicia to pirate bed due to the geographic conditions. So piracy threat was spread out through the Western Mediterranean. This situation cause a commercial loss of the Roman merchants. Along with the defeat of the pirates in 67 BC as a result of arrangements, established an atmosphere of trust in economic terms. So it was effectuated an agricultural reform in the region with fertile plains. After this, such as wine and olive oil processed products came between the region's main export items.