Social psychological variables affecting political participation of youth in Turkey
Türkiye'deki gençlerin politikaya katılımını etkileyen sosyal psikolojik unsurlar
- Tez No: 377895
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Politik Katılım, Ego Kimlik Statüsü, Benlik Düzenleme Odağı, Ulusal Kimlik, Youth, Political Participation, Ego-Identity Status, Self-Regulatory Focus, National Identity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin amacı sosyal psikolojik değişkenler ? kimlik statüsü, benlik düzenleme odağı ve ulusal kimlik - ile Türkiye'deki gençlerin politik katılımları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmaya toplam 308 genç katılmıştır. Politik katılım Tola (2007) tarafından geliştirilmiş olan Politik Katılım Ölçeği ile ölçülmüştür. Bu ölçek aktif katılım, sivil katılım ve pasif takip olmak üzere üç faktörden oluşmaktadır. Ego Kimlik statüsü, Ego Kimlik Statüsü Objektif Ölçümü'nün genişletilmiş versiyonuyla ölçülmüştür (Grotevant & Adams, 1984). Bu ölçek iki alt ölçekten oluşmaktadır (kişilerarası ve ideolojik) ve bu alt ölçekler de dört alt alandan oluşmaktadır (başarılı, arayış, bağımlı, kargaşalı). Benlik düzenleme odağı, iki faktörden oluşan Benlik Düzenleme Odağı Ölçeği (Lockwood, Jordan, & Kunda, 2002) ile ölçülmüştür. Bu faktörler yaklaşmacı ve önleyici odak faktörleridir. Ulusal kimlik Cinnirella (1998) tarafından geliştirilmiş olan Ulusal Kimlik Ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırma sonuçları Ego Kimlik Statüsü'nün politik katılımla ilgili olduğunu göstermiştir. İdeolojik-başarılı kimlik statüsü politik katılımın üç boyutuyla da pozitif ilişkili bulunurken, ideolojik-arayış kimlik statüsü sadece sivil katılımla pozitif ilişkili bulunmuştur. Bunun yanında ideolojik-bağımlı kimlik statüsü sivil katlılım ve pasif takiple negatif ilişkili bulunmuş ve ideolojik-kargaşalı kimlik statüsü aktif katılım ve pasif takip ile negatif ilişkili bulunmuştur. Benlik Düzenleme Odağı ile politik katılımın üç boyutu arasında da bir ilişki bulunamamıştır. Ulusal Kimliğin politik katılımın iki alt boyutuyla (sivil katılım ve pasif takip) negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu tezin Türkiye'deki gençlerin politikaya katılımlarının altında yatan temel süreçleri ampirik olarak inceleyen ilk çalışma olduğu dikkate alınarak, bulgular bu alandaki önceki çalışmalar gözönünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current thesis was to investigate the relationship between social psychological variables - ego-identity status, self-regulatory focus, and national identity - and political participation of youth in Turkey. A total of 308 participants participated to the study. Political participation was measured with Tola's (2007) Political Participation Scale (PPS). The PPS has three factors which are active participation, civic participation, and passive-following. Ego-identity scores was measured via Extended Version of the Objective Measure of Ego Identity Status (EOM-EIS-2) developed by Grotevant and Adams (1984), including two subscales (interpersonal and ideological) and each of them is consisted of four subdomains (achivement, moratorium, foreclosure, and diffusion). Self regulatory was measured with Self-Regulatory Focus Scale (SRFS) developed by Lockwood, Jordan, & Kunda (2002), having two factors which were promotion focus and prevention focus. National identity was measured with National Identity Scale which was developed by Cinnirella (1998). Results revealed that the ego-identity status was related to political participation. While the ideologically-achieved status was found to be positively related to all three dimensions of political participation, idelogically-moratorium status was found to be positively associated with only civic participation. Moreover, idelogically-foreclosure status was found to be negatively related to civic participation and passive following and ideologically-diffused status was found to be negatively related to active participation and passive following. Self-regulatory focus was found to be unrelated with all three dimensions of political participation. And national identity was negatively related with two dimensions of political participation (civic participation, and passive following). Considering that this thesis is the first attempt to empirically examine the relationships of fundamental social psychological factors with the political participation of youth in Turkey, findings were discussed on the basis of previous work in this area.