Nietzsche on fate and freedom
Nietzsche felsefesinde yazgı ve özgürlük
- Tez No: 377896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nietzsche, yazgı sevgisi, hür irade, evet-deme, hayır-deme, Nietzsche, amor fati, free will, yes-saying, no-saying
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlk bakışta, Nietzsche'nin hür irade problemine yaklaşımı çelişkili görünebilir, çünkü kendisi hem hür iradeyi, hem de belirlenimciliği reddeder. Ancak, Nietzsche metinlerinin detaylı bir analizi gösterecektir ki, Nietzsche, hür iradenin varlığını ya da yokluğunu destekleyen tarafların dayandığı geleneksel ontolojik ve psikolojik zemini reddederken, kendi özgürlük anlayışını kurar. Daha açık ifade etmek gerekirse, Nietzsche hem a priori olarak sahip olunduğu iddia edilen bir hür irade anlayışını, hem de doğanın nedensel yorumuna dayalı olan ve insan eyleyişinde tam bir belirlenimciliği savunan anlayışı reddeder. Bunun yerine Nietzsche, güçlü bir yazgı sevgisini desteklerken, aynı zamanda okuyucusunu da özgürlük ve zorunluluğun ayrılamaz olduğuna ikna etmeye çalışır. Ayrıca,“evet-deme”ve“hayır-deme”kavramları aracılığıyla, Nietzsche hayata karşı sağlıklı bir tutumun ipuçlarını verir ki bu Nietzsche felsefesinin temel dertlerinden biridir. Bu durumda mesele, neyin zorunlu neyin şartlı olduğunu keşfetmek ve ayırt etmek olacaktır. Böylece, insan özgürlüğü ve zorunluluk konusuna daha doğalcı bir yaklaşım sergilenirken, olumlayıcı bir hayatın da yolu açılacaktır.
Özet (Çeviri)
At face value, Nietzsche's approach to the problem of free will may seem contradictory since he rejects both free will and determinism. However, a detailed analysis of Nietzsche's texts will show that, while he uncovers the traditional and psychological background of both the belief in free will and unfree will, he develops his unique understanding of freedom and fate. To state more precisely, Nietzsche repudiates both an understanding of free will which is claimed to be a priorily possessed and also an idea of complete determinism in human action which relies on the causal interpretation of nature. Rather, what Nietzsche does is to propose a strong love of fate while trying to convince his reader of the inseparability of necessity and freedom. Moreover, by means of the notions of yes-saying and no-saying, Nietzsche advances a healthy attitude towards life, which is one of the main concerns of his philosophy. In this case, the matter would be to explore and differentiate what is necessary from what is contingent. Thus, the possibility of a more naturalistic approach to the matter of human freedom and necessity will be shown where the way is also open for an affirmative life