Neoadjuvan tedavi alan primer akciğer kanseri hastalarında rezeksiyon sonuçları
The resection results of patients with primary lung cancer receiving neoadjuvant therapy
  1. Tez No: 378017
  2. Yazar: YASİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN YUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, neoadjuvan tedavi, kemoterapi, radyoterapi, Lung cancer, neoadjuvant therapy, chemotherapy, radiotherapy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda tedavi tartışmalıdır. Evre III neoadjuvan tedavi sonrası cerrahiye giden küçük hücre dışı akciğer kanserli hastalarda, uzun dönem sağkalıma ulaşılabilmektedir. Ancak neoadjuvan tedavi sonrası, postoperatif artan morbidite ve mortalite nedeniyle, hasta seçimi ve takibinde özel dikkat gerekmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı neoadjuvan tedavi sonrası operasyona alınan küçük hücre dışı akciğer kanserli hastalarda postoperatif morbidite, mortalite ve uzun dönem sağkalımı etkileyen faktörleri araştırmaktır. Materyal-Metod: 2006 ile 2012 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı' nda 15'i neoadjuvan kemoterapi, 16'sı neoadjuvan kemoterapi ve radyoterapi sonrası opere edilen toplam 31 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. YaĢ ortalamaları 56.90±7.9(42-74) idi. 10 olgu T nedeniyle, 18 olgu N2 nedeniyle neoadjuvan tedaviye yönlendirildi. 19 pnömonektomi ve 12 lobektomi operasyonu uygulandı. Bulgular: Olguların 22'sinde squamoz hücreli karsinom, 7'sinde adenokarsinom, 1' inde büyük hücreli karsinom, 1 hastada ise sarkomatoid karsinom saptandı. Hastane morbiditesi görülmedi. Postoperatif 17 olguda komplikasyon gözlendi. Kemoradyoterapi alanlarda sadece kemoterapi alanlara göre daha fazla morbidite görüldü (p:0,04). Ortalama yatıĢ süresi 10.6 gündü. Hastaların postoperatif ortalama yaĢamları 12 aylık %77,4, 24 aylık %51,6, 36 aylık %44,7, 48 aylık %29,8 . Ortalama yaĢam süresi 28,9±3,4 aydı.1 hastada nüks, 6 hastada beyin metastazı, 1 hastada kemik metastazı gözlendi. Sonuç: Neoadjuvan kemoradyoterapi alanlarda sağkalımın sadece kemoterapi alanlardan daha iyi olduğu ancak radyoterapi eklenmesinin komplikasyon oranını arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The treatment in patients with nonsmall cell lung cancer is controversial. Long-term survival can be achieved in stage III patients who undergo surgery after neoadjuvant therapy. However, after neoadjuvant therapy for increasing postoperative morbidity and mortality, patient selection and follow-up requires special attention. Aim: In this study ,we aimed to analyse the factors that affects postoperative morbidity, mortality and long term survey of patients with lung cancer who underwent surgery after neoadjuvant therapy. Material-Method : The data of 31 patients who had surgeries between 2006 and 2012 in Pamukkale University Medical Faculty ,Thoracic Surgery Department were prospectively analysed. Fifteen of those 31 patients had neoadjuvant chemotheraphy and sixteen patients had neoadjuvant chemotheraphy and radiotheraphy . Mean age was 56.90±7.9(42-74). Due to T, 10 patients and due to N2, 18 patients were canalized to neoadjuvant therapy. 19 patients had pneumonectomy and 12 patients had lobectomies. Results: Squamous cell carcinoma in 22 patients and adenocarcinoma in 7 patients, large cell carcinoma in 1 patient and sarcomatoid carcinoma in 1 patient was detected. Hospital morbidity wasn't seen. Postoperative complications were observed in 17 patients. More morbidity in patients who receives chemoradiotherapy compared with those receiving only chemotherapy was observed(p:0,04) Mean length of stay was 10.6 days. The mean survival of patients postoperatively, 12 months 77.4%, 51.6% 24 months, 36 months 44.7%, 29.8% 48 months. Mean survival was 28.9 ± 3.4 months. Recurrence in 1 patient , brain metastases in 6 patients and bone metastases in 1 patient were observed. Conclusion : In patients receiving neoadjuvant chemoradiotherapy survival is better than in patients receiving only chemotherapy. However , It was seen that addition of radiotheraphy increased the rate of complications.