Küçük hücreli dışı akciğer kanserleri ile ilişkili satellit tümörlerde prognozu belirleyen faktörler
  1. Tez No: 651598
  2. Yazar: SALİH BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER METİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Multiple Primer Akciğer Kanseri, Satellit Tümör, Akciğer Kanserinde Prognoz
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç:Satellit tümörler evreleme sistemindeki yerinin yıllar içerisinde sürekli değişmesi açısından yıllardır araştırma konusu olmuştur ve bu konuyla ilgili bir çok çalışma mevcuttur. Lenf nodu metastazı, adjuvan tedavi alınmaması gibi özelliklerin sağkalım açısından kötü sonuçlar gösterdiği bilinmektedir. Biz de çalışmamızda satellit tümörlerle ilgili prognostik faktörleri ayrıntılı olarak inceledik ve retrospektif olarak literatür eşliğinde sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:Ocak 2000 ile Aralık 2017 yılları arasında S.B.Ü Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde akciğer kanseri nedeni ile anatomik rezeksiyon yapılan hastaların prospektif olarak tutulan dataları retrospektif olarak değerlendirildi. Toplamda 114 hastanın incelenen postoperatif patolojilerinde satellit tümör saptandı. Çalışma dışı bırakılan 25 hasta sonrası 87 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların komorbidite, lenf nodu metastazı, evreleri, tümör boyut ve çap ilişkileri, adjuvan-neoadjuvan tedavi gibi prognostik faktörleri incelenerek sağkalım analizleri ve hastalıksız sağkalım süreleri analiz edildi. Bulgular:Ortalama sağkalım süresi 78.54±9.49 ay, 5 yıllık sağkalım oranı %43.9 olarak saptandı. Primer tümör ile satellit tümör arasındaki mesafe sağkalım açısından; 2cm, 3cm ve 4 cm altı veya üzerinde istatiksel olarak anlamsız izlendi.Primer tümör çapı ile satellit tümör çapı analiz edildiğinde de istatiksel bir anlamlılık saptanamadı. Sağkalım analizleri incelendiğinde 5 yıllık sağkalım pnömonektomide (% 21.8) lobektomiye (% 50.9) göre anlamlı bulundu (p= 0.02). Patolojilerinde pN0 olan hastalarda 5 yıllık sağkalım oranı %60.2 iken, pN1-N2 olan hastalarda ise 5 yıllık sağkalım oranı %31.3 olarak izlenmiştir (p=0.007). Tek pN1 saptanan hastaların sağkalımı multiple pN1 saptanan hastalara göre anlamlıydı (p= 0.033). Histopatoloji olarak incelendiğinde adenokarsinom saptanan hastalarda daha iyi sağkalım elde edilse de (%54.1) istatiksel olarak bir anlamlılık saptanmadı. Ayrıntılı patoloji incelemesinde analiz edilen lenfatik invazyon varlığının, vasküler ve nöral invazyona göre daha düşük sağkalım oranına yol açtığı görüldü ( p=0.014). Sekiz hastaya preoperatif klinik N2 nedeniyle neoadjuvan tedavi verilmiştir. Neoadjuvan tedavi alan hastaların ortalama 5 yıllık sağkalımı %25 olarak saptanmıştır. İstatiksel olarak anlamı olarak bulunmuştur (p=0.030).Adjuvan tedavi alan hastalarda 5 yıllık sağkalım %75 iken; almayanlarda bu oran %54,4 olarak saptandı ve istatiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.05). Hastalıksız sağkalım oranları ortalama 70 ay iken 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı %39.5 idi. İstatiksel olarak incelendiğinde lobektomi yapılan hastalar, tek N1 saptanan hastalar, neoadjuvan ve adjuvan tedavi görenlerde hastalıksız sağkalım üzerine anlamlılık saptandı. Sonuç:Opere edilen satellit tümörlerde sağkalım süreleri tatminkar sonuçlar vermektedir. Lenf nodu metastazı olmaması, düşük evre, adjuvan tedavi verilmesi sağkalım sürecini uzatan en önemli prognostik faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim:Satellite tumors have been the subject of research for years in terms of their location in the staging system that has been constantly changing over the years, and there are many studies on this subject. Features such as lymph node metastasis and not receiving adjuvant therapy are known to have poor survival results. In our study, we examined the prognostic factors of satellite tumors in detail and aimed to present them retrospectively with the literature. MaterialandMethod:Prospective data of patients who underwent anatomical resection for lung cancer at the S.B.Ü Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between January 2000 and December 2017 were retrospectively evaluated. Satellite tumor was found in the postoperative pathologies of 114 patients. After 25 patients excluded from the study, 87 patients were included in the study. Survival analyzes and disease-free survival times were analyzed by examining prognostic factors such as comorbidity, lymph node metastasis, stages, tumor size and diameter relationships, adjuvant-neoadjuvant therapy. Results:The mean survival time was 78.54 ± 9.49 months, and the 5-year survival rate was 43.9%. The distance between primary tumor and satellite tumor interms of survival; It was found to be statistically insignificant (p> 0.05). When primary tumor diameter and satellite tumor diameter were analyzed, no significant statistics were found (p> 0.05). When survival analysis was examined, 5-year survival was found to be significant in pneumonectomy (21.8%) compared to lobectomy (50.9%) (p = 0.02). While the 5-year survival rate was 60.2% in patients with pN0, the 5-year survival rate was 31.3% in patients with pN1-N2 (p = 0.007). The survival of patients with single pN1 was significant compared to patients with multiple pN1 (p = 0.033). In terms of histopathology, although better survival was obtained in patients with adenocarcinoma (54.1%), no statistically significant significance was found (p = 0.532). The presence of lymphatic invasion analyzed in the detailed pathology examination; It was observed to lead to a lower survival rate compared to vascular and neural invasion (p = 0.014). The eight patient was given neoadjuvant therapy for preoperative clinical N2. Average 5-year survival of patients receiving neoadjuvant therapy was found to be 25%. It was found to be statistically meaningful (p = 0.030).