Kilis ilinin güneyinde bulunan verimli toprakların mikrofungus florasının araştırılması
A study about abundance lands located at the south of Kilis province
- Tez No: 378478
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET HASENEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Mikrofungus, Mevsimsel, Kilis, Soil, Microfungi, Seasonal, Kilis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Kilis İli Oylum Mahallesi etrafındaki verimli arazilerde 2013-2014 yılları arasında yapılmıştır. Toprakların mikrofungus florası kalitatif ve kantitatif olarak araştırılmıştır. Çalışma alanından yaz ve kış mevsimlerinde iki periyot olarak 10 istasyondan toprak alınmıştır.“Toprağı Sulandırma”metodu kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 17 cinslerine ait toplam 45 tür ayrıca 43 steril fungus teşhis edilmiştir. Bu cinsler Acremonium (Link ex Fr. 1821), Alternaria ( Nees ex Fr. 1821), Aspergillus (Mich. Ex Fr. 1821), Beauveria (Vuill. 1912), Cladosporium (Link ex Fries; Link 1815), Curvularia (Boedjin 1933), Drechslera (Ito 1930), Fusarium(Link ex Fr. 1821), Gliomastix (Gueguen 1905), Humicola (Traaen 1914), Mortierella(Coemans 1863), Paecilomyces (Bainier 1907), Penicillium (Link ex Gray 1821), Rhizopus (Ehrenberger 1820), Trichoderma (Pers ex Fr. 1821), Ulocladium (Preuss 1851) ve Verticillium (Nees ex Link 1824)'dur. Araştırma alanında Aspergillus ve Penicillium cinsleri yaygın olarak bulunmuştur. Bölge topraklarında tür sayısı bakımından en zengin olanlar Aspergillus versicolor (iz.s.26), Acremonium furcatum (iz.s.25), Aspergillus sp. (iz.s.25), Aspergillus niger (iz.s.22), Penicillium expansum (iz.s.14), Mortierella sp. (iz.s.9), Ulocladium atrum (iz.s.7), Rhizopus oryzae (iz.s.6)'dir. Araştırma sahasında incelenen topraklarda 1 g kuru topraktaki mikrofungus sayısı yaz döneminde 585. 000, kış döneminde de 428. 000 arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on fertile lands around Oylum neighborhood of Kilis city between the year 2013-2014. Microfungi flora of soil was investigated qualitatively and quantitatively. Ten soil samples were collected from study area for two periods in summer and winter seasons. In this study“Soil Dilution Plate”was used. At the end of the study totally 45 species belonging to 17 genera and also 43 sterile fungus were isolated. These genera were: Acremonium (Link ex Fr. 1821), Alternaria ( Nees ex Fr. 1821), Aspergillus (Mich. Ex Fr. 1821), Beauveria (Vuill. 1912), Cladosporium (Link ex Fries; Link 1815), Curvularia (Boedjin 1933), Drechslera (Ito 1930), Fusarium(Link ex Fr. 1821), Gliomastix (Gueguen 1905), Humicola (Traaen 1914), Mortierella(Coemans 1863), Paecilomyces (Bainier 1907), Penicillium (Link ex Gray 1821), Rhizopus (Ehrenberger 1820), Trichoderma (Pers ex Fr. 1821), Ulocladium (Preuss 1851) ve Verticillium (Nees ex Link 1824). Aspergillus and Penicillium were dominantly found at the area of study. The species which are represented at area by excess number were Aspergillus versicolor (is.n.26), Acremonium furcatum (is.n.25), Aspergillus sp. (is.n.25), Aspergillus niger (is.n.22), Penicillium expansum (is.n.14), Mortierella sp. (is.n.9), Ulocladium atrum (is.n.7), Rhizopus oryzae (is.n.6). The average number of microfungi in one gram of soil sample was 585. 000 in summer season and 428.000 in winter season.