Kariyer farkındalığı geliştirme amaçlı grup rehberliği programının 7. sınıf öğrencilerinin kariyer gelişim düzeylerine olan etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of career awareness developing group guidance program on the 7th grade student's career development level
- Tez No: 378599
- Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer farkındalığı, kariyer gelişimi, kariyer farkındalığı geliştirme amaçlı grup rehberliği programı, Career awareness, career development, career awareness development group counseling program
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma kariyer farkındalığı geliştirme amaçlı grup rehberliği programının yedinci sınıf öğrencilerinin kariyer gelişim düzeyleri üzerinde bir etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2x2 faktörlü ve tekrar ölçümlü (iki grup ve iki ölçüm) desen kullanılmıştır. Araştırma“ön test-son test”deney ve kontrol gruplu bir uygulamadır. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir Bornova ilçesi Orkide İlkokulu ve İsmet Sezgin İlkokulu yedinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmanın deney ve kontrol grubunu oluşturmak için her bir okuldan birer yedinci sınıf tesadüfî olarak belirlenmiş ve yine tesadüfî olarak biri kontrol diğeri ise deney grubu olarak atanmıştır. Araştırmanın başında ve sonunda öğrencilerin kariyer gelişim düzeylerini ölçmek amacıyla Çocuklar İçin Kariyer Gelişimi Ölçeği (Bacanlı, Özer ve Sürücü, 2007) kullanılmıştır. Araştırmada deney grubunun çocuklar için kariyer gelişim ölçeği alt ölçeklerinin ön test-son test puanları arasındaki farkın anlamlılığının yanı sıra deney ile kontrol grubunun çocuklar için kariyer gelişim ölçeği alt ölçeklerinin ön test-son test puanları arasındaki farkın anlamlılığını incelemek için karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, kariyer farkındalığı geliştirme amaçlı grup rehberliği programının yedinci sınıf öğrencilerinin kariyer gelişim düzeylerini kısmen arttırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effect of the career awareness group guidance program on the career development levels of 7th grade students. This study used 2x2 factorial repeated measures (two groups and two measurements). It was conducted as a“pretest-posttest”design with experimental and control groups. The participants were 7th grade students enrolling Bornova Orkide Elementary School and Bornova İsmet Sezgin Elementary School in İzmir. Two 7th grade classes were chosen randomly and they were randomly assigned as the experimental and control groups.“Career Development Scale for Children”(Bacanlı, Özer ve Sürücü, 2007) was used in the beginning and the end of the research in order to measure the career development levels of the students. ANOVA analysis with two factors was used in order to analyse the significance of the pre test and post test score differences of the subscales of the Career Development Scale for Children of the experimental group, as well as the significance of the post test score differences of the subscales of the Career Development Scale for Children between the experimental and the control group. Results indicate that career awareness development group counseling program partly increases the career development levels of 7th grade students.