İkdam gazetesi 01.01.1921-31.12.1921 (İnceleme-seçilmiş metinler)
Ikdam newspaper 01.01.1921-31.12.1921 (Review-selected texts)
- Tez No: 378651
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mütareke Dönemi, Osmanlıca Gazeteler, İkdam, Ahmet Cevdet Oran, Basın, Türk Edebiyatı, Armistice Era, Ottoman Newspapers, İkdam, Ahmet Cevdet Oran, Turkish Press, Turkish Literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 793
Özet
Muharrem 1312'de (5 Temmuz 1894) basın hayatımıza giren İkdam gazetesi ilk sayılarında kendini siyasî, ilmî bir gazete olarak tanıtır. 1894 – 1961 yılları arasında farklı isimler altında yayın yapan İkdam gazetesi basın hayatımızın uzun ömürlü gazetelerinden biri olmayı başarmıştır. İkdam gazetesi bir yandan günlük olayları kamuoyuna duyururken diğer taraftan ilmî, siyasî, iktisadî, ziraat, edebiyat, eğitim ve dinî terbiye gibi farklı alanlardaki konuları işleyerek kamuoyunu bilgilendirme, ülkeyi güzel günlere taşıma gayreti içerisinde olmaya çalışmıştır. İkdam gazetesinin 1921 yılındaki (8551 - 8906) sayıları arasında bazı edebiyat, tarih, eğitim, iktisat, ziraat, moda ve fikir ürünü eserlerle karşılaştık. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İnceleme adını verdiğimiz birinci bölümde İkdam'ın şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra yazılı malzemenin bütün başlıkları tablo şeklinde verilmiştir.“Tahlili Fihrist”adını verdiğimiz ikinci bölümde yazılı malzemenin sistematik bir fihristi yapılmıştır.“Seçilmiş Metinler”bölümünde ise araştırmacılar için yardımcı olacağına inandığımız metinler seçilerek günümüz harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
İkdam newspaper starting its life of pres on 5 July 1894 defined itself as political and scientifle newspaper in its first print s. Bedween 1894 - 1961, it managed to be one of the long life newspaper of our press life publieating 12517 volume with diyferent name s. Besides announcing daily news to readers, it also tried to inform the readrs on the isines of literature, education, scientific, political, economy, agriculture and religious draming and to support the country forreaching prosperity. In 1921, among the volumes between (8551 - 8906) of İkdam newspaper, there were some liderature, history, education, economy, agriculture, fashion and idea produced work s. This thesis is formed by there section s. In the first section named“researeh”the shape and content of İkdam newspaper are jocused on. Furdhermore, all headlines of the written maderials are given in a chart.