Nurettin Rüşdü ve Cadaloz gazetesi
Nurettin Rüşdü and Cadaloz newspaper
  1. Tez No: 378664
  2. Yazar: NESLİHAN SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Karikatür, Cadaloz Gazetesi, Nurettin Rüştü, Humor, Cartoon, Cadaloz Newspaper, Nurettin Rüştü
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 542
Özet
II. Meşrûtiyet döneminde Osmanlı imparatorluğu'nda basında meydana gelen patlamadan mizah basını da payını almıştır. Bu dönemde hem geleneksel tarzda hem de Batılı anlamda mizah gazeteleri yayınlanmıştır. Mizah gazeteleri yalnızca yazı karakterli değil beraberinde olmazsa olmazı olan karikatürleri de beraberinde kullanmıştır. Cadaloz Gazetesi 1911 yılında Nurettin Rüştü ve Haydar Rüştü tarafından yayımlanmaya başlanan bir mizah gazetesidir. Gazete mizah gazetesi olmakla beraber dönemin sosyal, ekonomik, siyasal, toplumsal konularını haftada iki gün yayın yaparak değerlendirmiştir. Cadaloz Gazetesi geleneksel tarzda yayın yapan bir mizah gazetesidir. Cadaloz Gazetesi sadece içeriğiyle değil aslında karikatürleri ile de dönemin güncel olaylarını anlatan bir gazetedir. Tezimizde de karikatürler değerlendirilirken siyasi içerikli olanlar ve toplumsal içerikli olanlar diye iki başlık halinde yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
II. In the Ottoman Empire during the period of constitutional monarchy in the press and the from the exposion has taken its share of humor. In this period, both in the traditional manner and sense of humor puplished in Western newspaper. Not only newspaper in 1911 introduced Nurettin Rüştü and Haydar Rüştü is a humor newspaper puplished by Rushdie although the humor newspaper of the period'ssocial, economic, politikal, social issues, appraised through two days aweek. Vixen is a traditional-steyle broadcast humor newspaper. Just not to the content of the newspaper cartoon vixen with acurrent events newspaper of the era. Evalutaion of the political cartoon and social content has been reflect in two title plans.