Turkish foreign policy toward Sub-Saharan Africa: Under the Justice and Development Party (AKP) government
Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminde Sahra Altı Afrika'ya yönelik Türk dış politikası
- Tez No: 378665
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF MANDACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sahra Altı Afrika, Dış Politika
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
AKP'nin 2002'de iktidara gelmesiyle birlikte Türk dış politikası önemli değişimler geçirmiş, Sahra Altı Afrika gibi daha önceki yönetimlerin ilgi göstermediği dünyanın diğer bölgeleriyle diplomatic ilişkiler kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı bu bölgeye yönelik Türk dış politikasının temel prensiplerini, stratejilerini ve amaçlarını ortaya koymaktır. Bu unsurlar üç farklı perspektif ya dad aha açıkça, uluslararası sistem, Türk devleti ve Türk karar alıcılar düzeyinde ele alınmakta ve analiz edilmektedir. Sistem düzeyinde, bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası siyasettte konumunu etkileyen küresel ölçeke siyasal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri ele almaktadır. Devlet düzeyinde ise, çalışma Türk devletinin dünyanın daha once ihmal edilmiş coğrafyalarına ilgisini arttıran iç siyasal, ekonomik ve ideolojik değişmeleri ortaya koymaktadır. Bireysel düzeyde Türk devlet adamlarını daha dinamik bir dış siyaset izlemeye cesaretlendiren ve sevkeden zihniyet değişimine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the AKP came to power in 2002 Turkey's foreign policy has seen tremendous changes characterized by the expansion of its diplomatic relations with the parts of the world including the Sub-Saharan Africa that had already been neglected by former administrations. The aim of this study is to explore the governing premises, strategies and goals of the Turkish foreign policy towards the region. These elements are elaborated and defined by employing three different perspectives, or levels, by bringing to the fore the factors relevant to international system, Turkish state and Turkish policy makers. In the systemic level, this study discusses political, security and cultural developments at the global scale influencing Turkish Republic's position in international politics. In the state level, study tries to put forth the domestic political, economic and ideological changes that gave impetus to the expansion of the Turkey's interest to formerly ignored geographies of the world. In the individual level the changing mindset of the Turkish policy makers that encourage and steer them to pursue more dynamic foreign policy is unfolded. Keywords : Turkey, Sub - Saharan Africa, Foreign Policy, AKP