İddianamenin kabulü ve iadesi
The acceptance and return of indictment
  1. Tez No: 378678
  2. Yazar: MUSTAFA BALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Davası, İddianamenin İçeriği, İddianamenin Kabulü, İddianamenin İadesi, Public trial, Content of Indictment, Acceptance of Indictment, Remanding of Indictment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
İddianamenin iadesi kurumu, ilk defa 1 Haziran 2005 tarih inde yürürlüğe giren 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile hukukumuzdaki yerini almıştır. Hukuk si s te mi mizde yeni bir kurum olması nedeniyle kabul edilmesi sancılı bir süreç içerisinde gerçekleşmiştir. Ancak konuya ilişkin Yüksek Mahkeme kararları zaman i çerisinde yeksenaklaşmış ve uygulayıcı konumundaki avukat, savcı ve hakimler müesseseyi kavra yıp benimsemişlerdir. Bu çalışmamızda öncelikli olarak ceza muhakemesinin amacı, iddia makamı, kamu davası gibi temel konu ve kavramlar açıklanmış, iddianamede bu lunması gereken hususlara ayrıntılı bir şekilde yer verildikten sonra iddianamenin zımni ve sarih kabulü konularındaki sorun ve çözüm önerilerine değinilmiştir. Son bölümde ise iddianamenin iadesine konu olabilecek yasal nedenler alt başlıklar halinde irde lenmiş ve konuyla ilgili olarak Yüksek Mahkemenin son yıllarda verdiği kararlara ulaşılarak ilgili bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the new Criminal Procedure Code which came into force on June 1 st , 2005, remanding of indictment has been established as a new process in our national law. Because of its new character its verification by practitioners have lasted a painful period. But in time the decisions of Supreme Court established uniformity and lawyers, prosecutors and judge s adopted to the process. In this study, firstly, the key issues and concepts of public prosecutions such as the purpose of criminal procedure, counsel of the prosecution are explained then, a comprehensive information about the contents of indictment de tailed and, lastly the problems and solutions touched on the matters of implied and explicit acceptance of the indictment have been assessed. In the last section, legal reasons of remanding of indictment are examined and related decisions of the Supreme Court given in recent years have been assessed under relevant parts.