Türkiye ekonomisinde büyümenin yapısal özellikleri: Kaldoryan bir yorum
Structural characteristics of economic growth in Turkey: A Kaldorian interpretation
- Tez No: 378691
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP ERİNÇ YELDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kaldor Yasaları, ekonomik büyüme, imalat, verimlilik, Türkiye Ekonomisi, Kaldor's Laws, economic growth, manufacturing, productivity, Turkish Economy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Karmaşık bir sosyoekonomik olgu olarak ekonomik büyüme hem politikacılar hem de iktisatçılar açısından zorlayıcı bir konu olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerdeki dinamikleri ve uzantıları göz önüne alındığında, ekonomik büyüme olgusu bu ülkelerde mevcut bulunan faktör donatımları açısından daha uygun olan imalat sanayii temelli yaklaşımların kullanılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada Türkiye Ekonomisinin son 34 yıllık ekonomik büyüme performansının Kaldor'un ekonomik büyümeye ilişkin üç önermesi, diğer bir deyişle Kaldor yasaları ışığında değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu konuda yapılmış kapsamlı ve güncel çalışmaların sınırlılığı nedeniyle, Türkiye Ekonomisinin son dönem büyüme dinamikleri yeterince açıkça anlaşılmama izlenimi vermektedir. Bu çalışmanın amacı Kaldor'un üç yasasının Türkiye Ekonomisinin son 30 yıllık ekonomik büyüme deseni üzerinde test etmek ve bunu yaparken Kaldor'un önerdiği gibi olabildiğince bütünlüklü bir değerlendirme yapmaktır. Bu amaçla yapısal ekonomik değişmeleri dikkate alan güncel yöntemler zaman serisi analizi çerçevesinde kullanılmaktadır. Kaldor yasalarının test edilmesi amacına dönük olarak Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF), Lumsdaine-Papell ve Gregory-Hansen testleri yapılmaktadır. Elde ettiğimiz sonuçlar Kaldor'un büyüme yasalarının geçerliliğinin doğrulamaktadır. Bununla birlikte, Kaldor'un yasalarına dayanak oluşturan varsayımların Türkiye'nin 1980 sonrası makroekonomik çıktıları ışığında işlemediği izlenimi oluşması nedeniyle bu sonuçlara ihtiyatlı bir tutumla yaklaşmaktayız.
Özet (Çeviri)
As a complex socio-economic phenomenon, economic growth has always been a compelling issue for both policy-makers and economists. Considering its dynamics and extensions in developing countries, economic growth requires manufacturing-based approaches as they are much more suitable for factor endowments available in developing countries. This study aims to investigate the last-three-decade economic growth performance of the Turkish Economy in the light of Kaldor's three propositions, also known as Kaldor's Laws. Due to the lack of comprehensive and current researches on this issue, dynamics of the recent economic growth performance in the Turkish Economy seem to remain far from being clear. This study is dedicated to testing the validity of Kaldor's three laws for the Turkish Economy's last three decade economic growth patterns based on an integrated way of analysis as suggested by Kaldor. To that end, contemporary econometric methods, in which the structural economic changes are underlined, are employed on the basis of time-series data. ADF, Lumsdaine-Papell and Gregory-Hansen tests are conducted in order to test the validity of Kaldor's Laws in Turkish case. The results we obtain confirm the validity of Kaldor's growth laws. However we take these findings cautiously considering the fact that underlying assumptions of Kaldor's laws seem not to be working in Turkey's post-80 macroeconomic outcomes.