3 boyutlu yazıcı ve sinemada kullanımı
3D printing and using in cinema
- Tez No: 378690
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEFİK GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: 3D yazıcı, Bilgisayar Destekli, Animasyon Sektörü, 3D Print, Computer, Animation Industry, Cinema
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez, bilimsel bir çerçeve içinde, 3 boyutlu yazıcıların kullanım ve uygulama süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin temel önermesi; 3 boyutlu yazıcıların gelişiminin, sinemadaki işlevsel yapısını ve üretim sürecine katkısının uygulama çalışması ile desteklenerek başarılı ya da başarısız olduğunu kanıtlamaktır. 3 boyutlu yazıcılar geçmişten günümüze ışık hızıyla ifade edebileceğimiz bir şekilde inanılmaz gelişim göstermiştir. 3 boyutlu yazıcıların çıkış sürecinde çalışma alanına yönelik en büyük eksikliklerden bir tanesi bilgisayar destekli tasarımların gerçeğe dönüştürülmesi aşamasında kusursuz bir süreç elde edilememesiydi. Günümüzde artık 3 boyutlu yazıcılar bu açığı mükemmel bir şekilde doldurmaktadır. Artık hem kâğıt üzerinde hem de bilgisayar üzerindeki her şeyin mükemmel bir kopyasına sahip olmak çok kolay. Bu çalışmada 3 boyutlu yazıcının öncelikle tarihine bir göz attıktan sonra onu günümüzde vazgeçilmez yapan unsurlar tek tek incelenmiş, sinema ve animasyon sektörüne kattığı faydalar birer birer ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to review usage and application process of 3d printers in a scientific manner. The basic premise of the thesis; the development of three-dimensional printers, funtional structure of cinema and production processes and work practices supported by dunn tribution is successful or not, is to prove that. 3d printers from past to present progressed at the speed of light. The biggest problem of 3d printers since their inception was the inability of producing computer aided designs flawlessly. Today 3d printing addressed this problem perfectly. Now it's very easy to obtain a perfect copy of things on paper or inside a computer. First we looked at the history of 3d printing, then we reviewed the elements that made 3d printing indispensable, and finally the contributions it made to film and animation.