Isıl işlemin (Thermowood yöntemi) bazı ağaç türlerinin fiziksel özellikleri, çürüklük ve hava koşullarına karşı dayanıklılığı üzerine etkileri
The effect of heat treatment (Thermowood method) on physical properties, decay and weathering resistance of some tree species
- Tez No: 379787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KORKUT, DOÇ. DR. COŞKUN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çürüklük, Fiziksel Özellikler, Hızlandırılmış Yaşlandırma, Isıl İşlem, Accelerated Weathering, Decay, Physical properties, ThermoWood
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Isıl işlem ahşabın boyutsal stabilitesini arttırmak için uygulanan odun modifikasyon yöntemlerinin başında gelmektedir. Bu çalışmada ülkemizde kullanım alanlarına sahip 2 yerli (Kestane ve Akçaağaç), 2 egzotik (Iroko ve Sapelli) odununun beyaz ve esmer çürüklük ile hava koşullarına karşı dayanıklılık, renk farkı ile hava kurusu yoğunluk, tam kuru yoğunluk, genişleme, daralma, yüzey pürüzlülüğü, parlaklık gibi fiziksel özellikler üzerine farklı sıcaklık (190˚C ve 212˚C) ve sürelerde (1 saat ve 2 saat) uygulanan ısıl işlemin etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tüm ağaç türlerinde ısıl işlem uygulaması ile fiziksel özellikler iyileşmektedir.Ortalama yüzey pürüzlülüğü ısıl işlem uygulanmış örneklerde daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Heat treatment of the wood used to improve the dimensional stability of wood is one of the methods of modification. In this study, two areas of use with a domestic (Chestnut and red-bud maple), 2 exotic (Iroko and Sapele) wood was white and brown rot resistance and weather conditions, the color difference and the air-dry density, oven-dry density, expansion, contraction, surface roughness, on the different physical properties such as brightness temperature (190˚C and 212˚C) and times (1 hour and 2 hours) investigated the effect of heat treatment applied. According to the results of physical properties, improvement was observed in dimensional stabilization of chestnut, maple, iroko and sapele through heat treatment. Average surface roughness was lower in both aged and heat-treated samples than control group samples.