İnşaat sektöründe kullanılan alüminyum alaşımlarında asit yağmurlarının etkisiyle oluşan korozyonun incelenmesi
Examination of corrosion caused by effects of acid rains in aluminum alloys used in construction sector
  1. Tez No: 379800
  2. Yazar: MİNE KURTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ GERENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Korozyon, Yapay Asit Yağmuru, Aluminum, Corrosion, Simulated Acid Rain
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Korozyon kavramı, metal ve alaşımlarının çevreleri ile kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozulmalarını tanımlamak için kullanılır. Alüminyum, oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında alüminyum kullanılmaktadır. Özellikle, alüminyumdan üretilmiş yapısal bileşenler hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayinde geniş kullanım alanı bulur. Yapı cephesini tümüyle saran, giydiren ve alüminyum doğrama profilleri kullanılarak oluşturulan konstrüksiyona, alüminyum giydirme cephe adı verilmektedir. Alüminyum giydirme cephe sistemleri; hafifliği ile yapıya az yük binmesini sağlayan özellikleri ile inşaat sektöründe kullanımı her geçen gün artan bir uygulamadır. Ancak, sanayi ve ulaşım araçlarının yoğun olarak geçtiği bölgelerde hava kalitesinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bu yapıların korozyona uğradığı bilinmektedir. Bu çalışma ile yapay asit yağmuruna maruz kalan alüminyum dış cephe giydirme sistemlerinde kullanılan 6060 ve 6082 alüminyum alaşımlarında meydana gelen korozyon, korozyon ölçüm metotlarından Tafel polarizasyon (TP), Lineer Polarizasyon (LP), Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi (EIS) ve daha önce böyle bir sistemde hiç uygulaması olmayan Dinamik Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi (DEIS) yöntemleri kullanılarak belirlenmiş, yöntemlere bağlı elde edilen sonuçlar mukayese edilerek tartışılmıştır. Deney sonuçları SEM ve AFM analizleriyle desteklenmiştir. Deney sonuçları, yapay asit yağmuru çözeltisinde AA6060 metalinin korozyon dayanıklılığının AA6082 metaline göre daha fazla olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of corrosion is used to define the degradation of metal and alloys as a result of their chemical and electrochemical reactions with their ambient. Aluminum is known for its superior resistance to oxidation. The property of passivation underlies this resistance. Aluminum is used in production of numerous products in many branches of industry. Aluminum structural components find a wide usage area in the transportation and construction industry requiring light weight and high strength characteristics. The construction encompassing the building frontage completely, cladding and formed by using aluminum joinery profiles is called as aluminum curtain wall. Aluminum curtain walling systems are an application which has been increasingly used every passing day in the construction sector since they are light weight and so enable to put lower load on the building. However, it is well known that these buildings are corroded due to changes in the air quality in the regions where industrial and transportation means are intensely observed. In this study, the corrosion formed in 6060 and 6082 aluminum alloys, which are used for aluminum exterior cladding systems exposed to artificial acid rain, is determined by using Tafel polarization (TP), Linear Polarization (LP), Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) and Dynamic Electrochemical Impedance Spectroscopy (DEIS) methods, which has never been applied in such system before, among corrosion measurement methods and results obtained based on methods were compared and discussed. Experimental results were supported with SEM and AFM analysis. Experimental results revealed that the corrosion resistance of AA6060 metal in the artificial acid rain solution was higher compared to AA6082 metal.