Mobilya endüstrisinde değer analizi uygulaması: sandalye örneği
Value analysis application in furniture industry: chair example
- Tez No: 379801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH CEMİL İLÇE, YRD. DOÇ. DR. KADİR ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Engineering Sciences, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer Analizi Yöntemi, Mobilya Tasarımı, Sandalye tasarımı, Ürün geliştirme, Value Analysis, Furniture Design, New Product Development, Chair
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada bir yemek sandalyesine değer analizi uygulaması yapılması amaçlanmıştır. Değer analizi uygulaması hazırlık, uygulama ve değerlendirme basamakları ile gerçekleştirilmiştir. Hazırlık aşamasında uygulamayı gerçekleştirecek ekip oluşturulmuş ve örnek olarak kullanılacak sandalyenin seçimi yapılmıştır. Ekip tarafından belirlenen nitelikler veri toplama formuna aktarılarak daha önce örnek sandalyeyi satın alan müşterilere ulaşılmış ve en çok önem verdikleri beş nitelik belirlenmiştir. Belirlenen niteliklere göre müşterilerin tatmin düzeylerinin hesaplanabilmesi için formüller oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında formüller vasıtasıyla niteliklerin tatmin düzeyleri ve faydaları belirlenmiştir. Sandalyenin fonksiyonları ve fonksiyon maliyetleri belirlenerek sandalye maliyet hesabı yapılmıştır. Fayda/Maliyet grafiği (grid) çizilerek maliyeti yüksek faydası düşük fonksiyonlar belirlenmiştir. Değerlendirme aşamasında maliyeti yüksek faydası düşük fonksiyonlardan yola çıkarak, sandalyenin montajlı veya demonte olması, sırt kayıt adetinin azaltılması veya arttırılması, sünger kalınlığının azaltılması veya arttırılması, ön ve yan kayıtlarda eğri veya düz parça kullanımı, ara haç kayıtı kullanma veya kullanmama, temizlenebilir kumaş kullanma veya kullanmama gibi faktörler ele alınmıştır. Alternatif sandalye modellerine Akçakoca, Cumayeri, Çilimli ve Gölyaka isimleri verilmiştir. Yeni tasarımlar uygulama basamaklarından geçirilerek değer analizine tabi tutulmuş ve elde edilen veriler örnek sandalyenin verileri ile karşılaştırmıştır. Sonuç olarak örnek sandalyenin modelinin değeri 19,73, Akçakoca modelini değeri 21,62, Cumayeri sandalye modelinin değeri 37,35, Çilimli sandalye modelinin değeri 38,59 ve Gölyaka sandalye modelinin değeri 43,84 olarak tespit edilmiştir. Bu verilere göre örnek sandalye modelinin üretiminin durdurulması ve onun yerine Gölyaka sandalye modelinin üretilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, value analysis method is aimed to be applied to a dining chair. Value analysis method was performed with steps which are preparation, implementation and evaluation. In the preparation phase, the team who complete the application was formed and the chair which is used for sample was selected. Customers with whom bought previously sample chair were got in contact by being transferred the qualities which were determined by the team to the data collection form and five qualities that were given much importance were determined. According to the qualities that were determined, formulas were created to calculate the level of satisfaction of customers. During the application, satisfaction levels of qualifications and benefits are determined thanks to formulas. Chair costs were calculated by determining the cost of the chair functions and chair functions. By designing benefit-cost graphic, the functions that are high efficiency and low cost were determined. During the evaluation process, starting from the functions that are high efficiency and low cost, functions such as the chair's being mounted or demounted, reducing or increasing the number of back section, reducing or increasing the thickness of the sponge, using curved or straight track in front and side section, using or not using beam, using or not using fabric that can be cleaned were discussed. Alternative models of chairs are named as Akçakoca, Cumayeri, Çilimli and Gölyaka. By new designs being gone through the application steps, they were applied to value analysis and the data that was obtained were compared with the data of the sample chair. In conclusion, It is determined that the value of the model of sample chair is 19.73 , the value of Akçakoca model of chair is 21.62, the value of the Cumayeri model of the chair is 37.35, the value of the Çilimli model of chair is 38.59, and the value of Gölyaka model of chair is 43.84. According to this datas, sample chair model production stopped so Gölyaka chair model producing have proposed.