Ebû 'Abdillah Muhammed el-Hattâbî Er-ru'Aynî ve Mütemmimetü'l- Âcurûmiyye fî 'İlmi'l-'Arabiyye adlı eserinin tahkikli neşri
Veri̇fi̇ed publi̇shi̇ng of Mutemmi̇metu'l-Âcurûmi̇yye fi̇ 'İlmi̇'l-'Arabi̇yye by Ebû 'Abdi̇llâh Muhammed el-Hattâbî er-ru'Aynî
  1. Tez No: 380011
  2. Yazar: AHMAD DARWİSH MOAZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nahv, tahkik, Arapça eğitimi, Syntax, Verification, Arabic Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Arapça tarihin en eski ve en köklü dillerinden sayılmaktadır. İslam'ın gelişiyle beraber Arapça çok daha önemli bir konuma yükselmiştir. Ne var ki Arapçanın etki alanının genişlemesi bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle Arap olmayan unsurların müslüman olmalarıyla dilde hatalı kullanımlar yaygınlaşmaya başlamış ve bu sorun dil bilginlerini Arapçayı koruma altına alıp bir takım esaslar belirlemeye itmiştir ve böylelikle okumadan veya telaffuzdan kaynaklanan yanlış anlamların da önüne geçilmeye çalışılmıştır. Arapçada ilk gramer çalışmaları böylelikle başlamış oluyordu. Arap dili gramerinde İbn Acurrûmî'nin“el-Mukaddimetü'l-Âcûrrûmyye”adlı eseri bu konuda yazılmış olan en önemli eserlerden sayılmıştır. Bu eserin birçok şerhi yapılmakla beraber en önemli şerh eseri el-Hattâb'a ait“el-Mütemmimetü'lÂcûrrûmyye”adlı eserdir. Bu şerhin kısa olması, yeni bir üslupla yazılması ve Arap dilini öğrenecekler için basit ve kolay bir üslupla yazılması eserin en önemli özelliğidir. el-Hattâb, eserinde“el-Mukaddimetu'l-Âcûrrûmyye”eserini hem şerh etmiş hem de eksik bulduğu taraflarını kendi üslubuyla tamamlamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Arabic is known to ve one of the most ancient and essential language of times. By the arrival of Islam, Arabic ascended to a more significant position. However, this ascending caused a few problems. Especially with the participation of the non-Arabic Muslims, faulty usage of the language became common and this problem led the linguists to protect Arabic and mention some grammatical rules and by doing so misuse of Arabic is aimed to be prevented. Thus, the first grammatical practices of Arabic are initiated. In Arabic grammar, the“al- Mukaddimetü'l-Âcûrrûmyye”of İbn Acurrûmi is accepted as one of the most significant pieces of study. It is subsequently commented by many but the most outstanding was“al-Mukaddimetü'l-Âcûrrûmyye”by al-Hattâb. As this one is short in length, and also covers a new approach, it provides many simplicity for those who are about to learn Arabic. el-Hattâb made commentary on“el- Mukaddimetü'l-Âcûrrûmyye”and also fulfilled the missing links with his own style.