Sicill-i Ahvâl defterlerine göre Osmanlı bürokrasisinde Kırşehir doğumlu devlet adamları
According to the Sicill-i Ahvâl records statesmen born in Kırşehir in Ottoman bureaucracy
  1. Tez No: 380035
  2. Yazar: TÜLAY TERYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Bürokrasisi, II. Abdülhamit, Sicill-i Ahvâl Defterleri, Kırşehir, Ottoman Bureaucracy, II Abdulhamid, Sicill-i Ahvâl Records, Kırşehir
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Osmanlı Devlet'inde toplum yönetenler ve yönetilenler olmak üzere iki sınıfa ayrılırdı. osmanlı bürokrasisinde önemli bir yere sahip olan devlet adamlarıda yönetenler gurubunda yer almaktaydı. osmanlı klasik döneminde bürokraside istihdam edilecek devlet memurlarının seçimi karmaşık bir yapıya sahipti. 1839'da ilan edilen Tanzimat Fermanıyla her alanda olduğu gibi bürokrasi alanında da reformlar yapılmıştır. Daha sonra Sultan II. Abdülhamid döneminde 1879 yılında Sicill-i Ahvâl komisyonu kurularak, memurların sicil kayıtları tutulmaya başlanmıştır. bu komisyon tarafından tutulan defterlerede Sicill-i Ahvâl defterleri adı verilmiştir. Bu çalışma ile 19.yüzyılda 19. Yüzyılda Osmanlı bürokrasisinde görev alan Kırşehir doğumlu devlet adamları ele alınmıştır. Araştırmamızın temel dayanağını İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivi oluşturmuştur. Çalışmamızda Arşiv defterlerinde idari, hukuk, eğitim, sağlık, güvenlik gibi çeşitli alanlarda görev alan Kırşehir doğumlu 77 devlet adamı tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çalışmayla sadece Kırşehirli devlet adamları değil, dönemin maaş politikası, eğitim sistemi, tayin, atama ve görevden alma uygulamaları, işlenen suçlar ve alınan cezalar, memurlara verilen rütbe ve nişanlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The community was divided into two groups as governers and governeds in Ottoman Empire. Which has an important place in the Ottoman bureaucracy in the Manage group dignitaries were located. The eloction of state empyolees Who are going to be employed in bureaucracy in classical Ottoman period had complicated. With the Tanzimat Feman declared in 1839, some reforms have been carried out in bureaucracy as in other fields.Later then, in 1879, during the ruling of Sultan II. Abdülhamid, Sicill-i Ahval Commission was established and registers of the officers were begun to be recorded. The books which were kept by this commission were called Sicill-i Ahval records. With the help this study the statesman Who were born in Kırşehir and served in Ottoman bureaucracy in 19th century will be discovered. The basic resource of the survey will be İstanbul Prime Ministry Ottoman Archives. 77 people born in Kırşehir and served in the fields of administration, law, education, healt, security as were determined in archive books. With the help of this study not only the statesmen born in Kırşehir but also salary policy, education system; assignation, constitution and deposition applications; offenses and punishments; decorations for officers of the term are given.