Cahit Koytak'ın hayatı poetikası ve şiirleri
Cahit Koytak's life, poetics and poems
  1. Tez No: 380034
  2. Yazar: YAVUZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KACIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Poetika, Dil ve Üslup, Tema, Poem, Poetics, Language and Style, Theme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
İlk şiiri, 1970 yılında Sezai Karakoç'un çıkardığı Diriliş dergisinde yayımlanan Cahit Koytak, yarım yüzyılı aşan şiir yazma ve yayımlama etkinliğiyle Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde kendine özgü bir yer edinmiştir.“Cahit Koytak'ın Hayatı, Poetikası ve Şiirleri”konulu bu çalışmanın birinci bölümünde Cahit Koytak'ın doğumu öncesi, çocukluğu ve aile çevresinden başlayarak şairin yaşam öyküsü kayıt altına alındı. Bu bölüm birincil kaynak olan şairle yapılan görüşmeler, başta şairin yakın arkadaşları olmak üzere, hakkında yazılanlar ve yaşamından kesitler yansıtan şiirler esas alınarak yazıldı. Şairin yarım yüzyıla yaklaşan şiir yayımlama etkinliği ve şiir yayımlama konusundaki görüş ve düşünceleri“Yayın Faaliyeti”başlıklı ikinci bölümde ele alındı. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise şiirlerinden ve hakkından yazılanlardan hareketle şairin poetikası oluşturulmaya çalışıldı. Cahit Koytak'ın şiir sanatı ve şiir sanatına ilişkin tanımlama ve anlayışları başlıklar halinde sıralandı. Çalışmanın dördüncü bölümünde Cahit Koytak şiirinin kaynakları; beşinci bölümünde yoğun olarak ele alınan temalar belirlenerek şairin tematik tutumu, temaları oluşturan kavramlar hakkındaki görüş ve düşünceleri açıklandı. Şiir dili ve üslubu ise altıncı bölümde değerlendirildi. Sonuç bölümünde, elde edilen bulgular kısaca özetlenerek sıralandı.
Özet (Çeviri)
Cahit Koytak, who published his first poem in 1970 in Diriliş journal owned by Sezai Karakoç, occupies a unique place in Republic Period Turkish poetry with his writing and publishing activity of over half a century. In the first half of this study, titled“The Life, Poetics and Poetry of Cahit Koytak”, the poet's life story was recorded, starting from before his birth, childhood and family environment. This section was written primarily by interviews conducted with the poet, articles written about the poet, especially by his close friends, and poems that reflect some aspects of the poet's life. Poem publishing activies of the poet for over half a century and his views and takes on poem publishing were covered in the second section titled“Publication Activity”. In the third section of the study, poetics of the poet was constructed through articles written about him and his poems. Poetry of Cahit Koytak and his understanding and definition of poetry were listed as headings. In the fourth section of the study, the sources of Cahit Koytak poems were explained. Commonly used themes were identified and thematic approach of the poet, as well as his views on concepts that form the themes, were explained in the fifth section. Poem language and style was assessed in the sixth section. In the final section, findings obtained were summarized and listed.