Yetişkinlerde tevekkül anlayışına psiko-sosyal yaklaşım
Psycho-social approach to adults' understanding of reliance on god
- Tez No: 380195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ VASFİ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevekkül, Yetişkinler, Namaz Kılma, Reliance on God, adults, observing the prayers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İslam dinindeki tevekkül anlayışı manevi destek sağlamak suretiyle yetişkinlerin başarı güdüsüne ve girişimcilik ruhuna katkıda bulunabilecek önemli bir faktördür. Tevekkülle yakın alakalı olan başarı güdüsüne yönelik olumlu kişilik özelliklerinin namaz kılma gibi dini pratikler ile doğru orantılı arttığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmamızda iş hayatındaki yetişkinlerin tevekkül anlayışının gerektirdiği olumlu düşünce tarzını ne ölçüde kabul ettikleri ve bu düşünce tarzı ile namaz kılma arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığı anket yoluyla ortaya konulmuştur. Saha araştırmamızın evreni İstanbul Anadolu Yakasında esnaflık yapan 20-59 yaş arası yetişkinlerdir. Esnafta maaşlı çalışanlara göre girişimcilik yönünün ön plana çıkması ve işyeri ziyaretlerinin anket uygulanabilirliğini kolaylaştırması sebebiyle böyle bir tercih yapılmıştır. Örneklemimizde toplam sayı 169'dur ve 141'i (%83,4) erkek, 28'si (%16,6) kadın şeklinde evreni temsil ettiği varsayılmıştır. Katılımcıların iş yerlerine rastgele ziyaret yapılmış ve anket formları doldurulmuştur. Daha sonra veriler istatistiksel yöntemlerle (SPSS) değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmamız sonucunda ortaya çıkan tabloda tevekkülün getirdiği olumlu düşünce tarzının namaz kılma davranışıyla beraber doğru orantılı artış gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The understanding of tawakkul (reliance on God) in Islam may positively contribute to individuals' achievement motivation by providing them with spiritual support. In addition some studies indicate that the frequency of practicing the daily prayers is in direct proportion with certain positive characters found in those who possess success motivation. By using a survey, we tried to show the contributors' degree of accepting the positive way of thinking necessitated by the understanding of tawakkul, and then whether a meaningful relation exists between this way of thinking and daily religious practices. The universe of our field research is adults between ages 20-59, who run their shops on the Anatolian side of Istanbul. Such a preference has been made for the reason that entrepreneurship is more evident in self-employed people and that shop visits facilitate applying the survey. The sample is accepted as representing the universe and is made-up as a total of 169 adults, 141 (83.4%) men and 28 (16.6%) women. The contributors' workplaces were visited and the questions were answered. Later, the data was evaluated with statistical methods (SPSS) and then interpreted. According to the picture revealed by our study, the positive way of thinking brought about by reliance on God is directly proportional with the frequency of practicing the daily prayers.