Evlilik uyumu: Değer tercihleri ve öznel mutluluk açısından incelenmesi
Marital adjustment: To examine with the aspect of value preferences and subjective happiness
- Tez No: 380242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Öznel Mutluluk, Değer Tercihleri, Marital Adjustment, Subjective Happiness, Value Preferencess
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma bireylerin evlilik uyumları ile değer tercihleri ve öznel mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada aynı zamanda bireylerin evlilik uyumunun bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, meslek, evlilik süresi, eş ile olan yaş farkı, evlilik biçimi ve çocuk sayısı) açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırma modeli taramaya dayalı betimsel modeldir. Araştırma grubunu, 2013 yılında Rize ili merkez ilçede eğitim, emniyet ve sağlık alanında görev yapmakta olan 452 evli birey oluşturmaktadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Evlilikte Uyum Ölçeği (Locke ve Wallace, 1959), Dilmaç ve Arıcak Değerler Ölçeği (Dilmaç ve Arıcak, 2013) ve Öznel Mutluluk Ölçeği (Lyubomirsky ve Lepper, 1999) aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma için toplanan verilerin analizinde SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistik teknikleri ile değişkenlere ilişkin ortalama, standart sapma, frekans ve yüzdelik değerler bulunmuştur. Bulguların incelenmesinde; bağımsız t testi, Kruskal Wallis H testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı tekniği ve çoklu doğrusal regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, evlilik uyumu demografik değişkenler açısından incelendiğinde; evlilik uyumunun cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek ve evlenme biçimine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bireylerin yaşları ele alındığında ise yaş arttıkça evlilik uyumunun düştüğü görülmüştür. Bireylerin evlilik uyumunun evlilik süresine dayalı farklılıkları incelendiğinde 26-35 yıl aralığına kadar olan aralıklarda, evlilik süresi arttıkça evlilik uyum düzeyinin düştüğü; 26-35 yıl aralığındaki evliliklerde ise evlilik uyum düzeyinde tekrar bir artış olduğu görülmektedir. Bireylerin evlilik uyumlarının eşleri ile olan yaş farkına dayalı farklılıkları incelendiğinde 15 ve üzeri yaş farkına kadar olan yaş farklarında eşlerin yaşları arasındaki fark arttıkça evlilik uyum düzeyinin düştüğü; eşi ile arasında 15 ve üzeri yaş farkı olan bireylerde ise evlilik uyum düzeyinde tekrar bir artış olduğu görülmektedir. Son olarak bireylerin evlilik uyumunun çocuk sayısına dayalı farklılıkları incelendiğinde ise sahip olunan çocuk sayısı 4'ten az olan ya da hiç çocuğu olmayan bireylerde, çocuk sayısı arttıkça evlilik uyum düzeyinin düştüğü; 4 çocuğa sahip bireylerde ise evlilik uyum düzeyinde tekrar bir artış olduğu görülmektedir. Evlilik uyumu ile değer tercihleri arasındaki ilişki incelendiğinde; fütüvvet, özgürlük, romantik değerler, insan onuru, maneviyat, entelektüel değerler, kariyer değerleri ve toplumsal değerler ile evlilik uyumu arasında anlamlı ve olumlu yönde bir ilişki saptanmıştır. Materyalistik değerler ile evlilik uyumu arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Evlilik uyumu ile öznel mutluluk arasındaki ilişki incelendiğinde de bu iki değişken arasında anlamlı ve olumlu yönde bir ilişki saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçları incelendiğinde öznel mutluluk, romantik değerler ve insan onurunun evlilik uyumu üzerinde anlamlı bir yordayıcı oldukları; kariyer değerleri, maneviyat, entelektüel değerler, özgürlük, materyalistik değerler, fütüvvet, toplumsal değerler, cinsiyet ve evlenme biçimi değişkenlerinin ise evlilik uyumunda anlamlı bir etkiye sahip olmadıkları görülmüştür. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study of individuals with marital adjustment was carried out to examine the relationship between subjective happiness and value preferences. Some demographic variables of marital adjustment at the same time the study of individuals (gender, age, education level, occupation, length of marriage, age difference with spouse, marriage, format and number of children) differed in terms of study aimed at. Descriptive research model based on the scan model. The research group in 2013, in the central district of Rize training, safety and health of 452 married individuals who are working in the field. Personal Information Form prepared by the researcher, Marital Adjustment Test (Locke and Wallace, 1959), and Arıcak& Dilmaç Value Scale (Dilmaç and Arica, 2013) and the Subjective Happiness Scale (Lyubomirsky and Lepper, 1999) have been obtained by means of. Analysis of the data collected for the study using SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. Descriptive statistical techniques related to the variables with the mean, standard deviation, frequency and percentage values were found. Analysis of the findings, the independent t test, Kruskal-Wallis H test, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA), the Pearson correlation coefficient and multiple linear regression analysis technique was utilized. As a result, the demographic variables analyzed in terms of marital harmony, marital adjustment, gender, education level, occupation, and marriage is concluded that differ according to the format. Considering the age of the individuals was decreased with increasing age, marital adjustment. Examined the differences in duration of marriage based on marital adjustment of individuals up to a range of 26 to 35 year intervals, duration of marriage increases the level of compliance marriage has fallen, while marriages between 26-35 years of marital adjustment appears to be an increase in the level again. Individuals examined differences in marital adjustment based on age difference with their spouses age 15 and older are aware of the difference between the ages of spouses increases up to the age of marriage, differences in the level of compliance has fallen, with his wife, the age difference between the 15 and over again at the level of individuals, there is an increase in the marital adjustment. Finally, individual differences in marital adjustment based on the number of children less than 4, which is examined with the number of children or individuals with no children, number of children decreased with increasing levels of marital adjustment, 4 individuals with the child again there is an increase in the level of marital adjustment. Examined the relationship between the value preferences of marital harmony; futuvva, freedom, romantic values, human dignity, spirituality, intellectual values, career values, social values and a positive correlation was found between marital harmony. There wasn't a significant relationship between materialistic values and marital harmony. An examination of the relationship between marital adjustment and subjective happiness and a positive relationship between these two variables was significant. According to the results of multiple linear regression analysis, happiness, romantic values and human dignity were significant predictors of marital harmony, career values, spirituality, intellectual values, freedom, materialistic values, futuvva, social values, gender, and marital harmony of the significant variables in a form of marriage effect was not. Line with the results discussed in the light of literature findings and recommendations are made.