Türkiye'de yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının harita tapu-kadastro sektörüne sağlayacağı katkılar üzerine bir inceleme
A research of urban regeneration applications in Turkey which provide contributions on map-land registry-cadastre sector
  1. Tez No: 380879
  2. Yazar: ESRA SONEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Harita-Tapu-Kadastro Sektörü, Kentsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşümün Harita-Tapu- Kadastro Sektörüne Etkileri, Mülkiyet Durumu, Map-Land registry-Cadastre Sector, The effects of Urban Regeneration to Map-Land registry-Cadastre Sector, Property State
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kentler; üzerinde yaşayan toplumun özelliklerine ve göç, sanayileşme, savaş, afet gibi etkenlerle ortaya çıkan pek çok nedene bağlı olarak değişip şekillenmektedir. Kentlerin geçirdiği bu yaşamsal süreçlerin sonucunda dengeli olmayan kentsel gelişme ve büyümeler yaşanmaktadır. Bu durumun önlenmesi kentsel dönüşüm kavramını oluşturmuş ve tüm dünyada kentsel ve bölgesel planlamada önemli bir araç haline gelmiştir. Harita-Tapu-Kadastro Sektörünün oluşumu ise ilk olarak insanların yerleşik hayata geçmesi ile başlamış olup günümüzde geniş bir çalışma alanına sahiptir. Tapu ve Kadastro çalışmalarının, mühendislik ve mimarlık projelerinin, şehir planlaması ve yönetiminin düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için sektöre büyük bir görev düşmektedir. Türkiye'de uygulanabilir kentsel planlama yöntemlerinden birisi haline gelen kentsel dönüşüm; bir kentin dokusunu bozan alanlardaki sorunları gidermesinin yanı sıra“Harita-Tapu- Kadastro”işlemlerinde mekansal verilerin, haritaların üretimi ve güncellenmesinde, vasıf ve mülkiyet bilgileri dışındaki teknik hatalardan arındırılmasında önem arz etmektedir. Bu tezde kentsel dönüşüm çalışmalarının Harita-Tapu-Kadastro sektörü açısından değerlendirmesi sunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilgili literatürün taranması yoluyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının Harita-Tapu-Kadastro sektörüne sağladığı katkıların tespiti ve irdelenmesidir. Tezin teorik kısmı yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci, ikinci ve üçüncü bölüm giriş kısmı olup; çalışmanın amacı, kapsamı ve önemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, çalışmanın ana vurgusu olan“kentsel dönüşümün kavramı ve kapsamı”ele alınmıştır. Beşinci bölümde, Türkiye'de kentsel dönüşümün gelişimi, süreci ve gereksinimleri anlatılmış ve altıncı bölümde ise kentsel dönüşüm mevcut uygulamalara ait ilgili mevzuat ve hukuki altyapı beraberinde araştırma yapılarak detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın yedinci bölümünde, mekansal veri altyapısı oluşumu kapsamında halihazır harita, kadastral durum ve tapu sicili kavramları tanımlanmış olup sekizinci bölümde, kadastro 2014 çerçeve programı (FIG 2014) ele alınmıştır. Dokuzuncu bölümde, Harita-Tapu-Kadastro sektörünün tanımlanması yapılarak sektörün çalışmaları ve sektörün sorunlarından bahsedilmiştir. Onuncu bölümde, Ankara İli Altındağ İlçesinde bulunan ve kentsel dönüşüme konu olan alanın ilk kadastral durumdan itibaren kentsel dönüşüm vaziyet planına kadar değişen mülkiyet durumu incelenerek mekansal ve mülkiyet tabanlı veri altyapısı analiz edilmiştir. Zamanla güncelliğini korumaktan uzak kalmış kadastronun, kentsel dönüşüm alanına giren mahallede eski mülkiyet sorunlarının giderildiği ve kadastronun modern kent siluetine dönüşümün sonuçlarını elde etmede kentsel dönüşüm çalışmalarının bir yöntem olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Sonuçta, kentsel dönüşüm uygulamalarının, çalışma sahalarındaki eski ve yeni durumuna ilişkin mülkiyet, planlama ve mekansal kullanım durumları incelenerek sektör açısından değerlendirmesi yapılmış harita-tapu ve kadastro sektörüne sağladığı katkılar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities changes and takes shape depend on the qualities of society which lives on it and lots of reason which generated by immigration, industrialisation, wars and disasters et cetera. In consequence of the vital process that cities are experienced conduce to un-balanced urban development and urban growth. Prevention of this case create the notion of“urban regeneration”and became an important tool for urban and local planning in whole world. The formation of map-land registry-cadastre sector began with the transition to settled communities and fields of study accounted for a larger proportion these days. An heavy duty falls to sector for conducting neatly land registry and cadastre studies, engineering and architectural projects, urban planning and administration studies. Applicable urban planning methods in Turkey has became an urban transformation of the city's urban tissue disrupts the areas to troubleshoot as well as spatial data, map production and update of qualifications and proprietary information outside the technical errors in purification is very important. In this thesis, the urban regeneration studies evaulated in terms of map-land registry-cadastre sector. The aim of this study, determination of the contributions of the urban regeneration studies through the literature research to Map-land registry-Cadastre sector and examine them. The theoretical part of the thesis consists of seven chapters. The first, second and third chapters are introduction of the thesis and the aim of the study, scope and importance has been explained. In the fourth chapter, the main point of the study that“the notion of urban regeneration and scope”is considered on a preferential basis. In the fifth chapter, the evolution of urban regeneration, its scopes and necessity has been elucidated and also in the sixth chapter of the thesis the current practices of urban regeneration has been researched in detail with the relevant legislation and legal infrastructure. In the seventh chapter of the study, with in the scope of spatial data infrastructure the formation of base map, cadastral status and deed registry has been defined and in the eighth chapter cadastre 2014 frame programme (FIG 2014) has been discussed. In the ninth section, map-land registry-cadastre sector has been described and the studies of sector and its issues has been mentioned. In the tenth section, the area which subjected to urban regeneration and since the first field of cadastral to its site plan, changed property state, spatial and property-based data infrastructure has been analyzed. Urban regeneration is used as an method for solving noncurrent cadastral old property issues in district which in urban regeneration project and helps it to turn into modern city silhouette. Finally, by the way of researching the new and old situation of ownership, planning and spatial usage of urban regeneration applications on study area being evaulated in terms of sector and being analyzed the contributions to Map-land registry-Cadastre sector.