RSAR: A layered software architecture for cyber-physical systems
RSAR: Siber-fiziksel sistemler için katmanlı yazılım mimarisi
  1. Tez No: 381028
  2. Yazar: ERHAN AKAGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAN ECE SCHMİDT, DOÇ. DR. MEHMET HALİT SEYFULLAH OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlevsel Model Arayüzü, Siber-fiziksel Sistemler için Katmanlı Yazılım Mimarisi, Functional Mockup Interface, Layered Software Architecture for Cyber-Physical Systems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Siber-fiziksel sistemler fiziksel işlemlerin kontrolünü ve gözlenmesini gerçekleştiren gömülü yazılım içeren sistemlerdir. Siber-fiziksel sistem geliştirmek üst seviye farklı mühendislik alanından bilgi ve fizik bilgisi gerektirmektedir. Siber-fiziksel sistem gömülü yazılımları, yazılım geliştiricileri tarafından yapılan işler ile dinamik model geliştiricileri tarafından yapılan işleri birbirinden ayıran yazılım mimarilerine ihtiyaç duymaktadır. AUTOSAR otomotiv sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılmak üzere katmanlı yazılım mimarisi sunmaktadır. Bu mimarinin ana amacı yazılım geliştirme süreçlerini donanım detaylarından ayırmaktır. FMI geliştirme araçlarından bağımsız dinamik model arayüz standartıdır. Bu tez kapsamında siber-fiziksel sistem yazılımları geliştirilmesinde kullanılmak üzere RSAR katmanlı yazılım mimarisi önerilmiştir. RSAR, AUTOSAR katmanlı yazılım mimarisi kavramlarını ve FMI standartında arayüz sunan dinamik modelleri kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cyber-physical systems integrate the computation and physical processes. Embedded computing systems are used to control and monitor physical processes. Development of software for cyber-physical systems requires deep knowledge on different engineering areas and physics. Embedded software for a cyber-physical system requires software architectures to separate works done by software developers and dynamic model developers. AUTOSAR is a layered software architecture to develop automotive systems. Main purpose of the AUTOSAR layered software architecture is to separate software development process from hardware details. FMI, on the other hand, is a tool-independent dynamic model interface standard. In this thesis, a layered software architecture RSAR is proposed for cyber-physical systems development. RSAR adheres to the layered software architecture concept of AUTOSAR and supports dynamic model usage with FMI standard.