Eğitim fakültesindeki öğretim elemanlarının eş merkezli halka modeline göre teknoloji entegrasyon sürecini değerlendirme
Evaluation the situation of using technologies in education according to concentric circles model of the instructors at education faculty
  1. Tez No: 381098
  2. Yazar: EBRU TURAN GÜNTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Fakültesi, Öğretim Elemanları, Teknoloji Entegrasyonu, Eş Merkezli Halka Modeli, Education Faculty, Instructor, Technology Integration, Concentric Circles Model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretim elemanlarının eş merkezli halka modeline göre eğitimde teknoloji kullanma durumlarını değerlendirmektir. Araştırmada yükseköğretimde görev yapan öğretim elemanlarının teknoloji kullanma durumları doğal ortamlarında ayrı ayrı birer durum çalışması olarak incelenmiş, nitel araştırma teknikleri kullanılarak desenlenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında farklı veri toplama araçları kullanılarak“çeşitleme (triangulation)”yoluna gidilmiştir. Bu doğrultuda bilgi formu, yarı-yapılandırılmış mülakat, gözlem yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılar, Eğitim Fakültesinde görev yapan farklı branşlardaki beş öğretim elemanı ve derslerini alan on beş öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcılar gönüllülük esasına göre seçilmiştir. Araştırmada nitel araştırma örnekleme yöntemlerinden, amaçlı örnekleme yöntemleri arasında yer alan maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmacı; gerçek durumu ortaya koymak amacıyla katılımcılar ile etkileşim içinde olmuş ve bu sayede öznel yargılar, varsayımlardan uzak durulmuştur. Araştırmanın tutarlılığını sağlamak adına farklı zamanlarda veriler araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğretim elemanları teknoloji kullanım sırasında bu teknolojilerinin öğretmen adaylarının ilgisini çekememesi, pedagojik olarak duyduğu kaygılar ve ders süresinin kısıtlı olmasından dolayı öğretim elemanları kaygı duymaktadır. Bunun yanı sıra teknoloji entegrasyonu sürecinde kullanılan mevcut donanımının eksik ve yetersiz kaldığı, alt yapı ve teknik personel konusunda şartların iyileştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Teknoloji entegrasyonu sürecini eğitim-öğretim ortamında etkili, verimli bir şekilde kullanabilmek adına üniversiteler de yeniteknolojiler ve talepler doğrultusunda hizmet içi eğitimler düzenlemelidir.
Özet (Çeviri)
The first aim of this research is that evaluate the sıtuatıon of usıng technologıes ın educatıon accordıng to concentric circles model of the instructors. In the research the situation of using Technologies of the lecturers who are working in universities have been inspected in natural area and designed by using qualified research techniques. Triangulation has been done by using different getting data methods in gattering research data. So observation, information form and semi-interview have been used. Research consists of 5 lecturers and 15 teacher candidates in the faculty of education. Candidates have been chosen according to their voluntaries. Maximum varieties illustrated techniques among aimed illustrated methods has been chosen. Because researcher has kept in touch with the participants to occur real situation, subject judges, guesses would be off. Datas have been analized by researcher in different times to supply consitent of research. The process of using technologies, instructor have got some problems. This problems are shortage of time pedagogical anxiety and instructors think about not to attract student interest. On the other hand; in technology entegration process present material are lackness and not enough, background and technical personel needs to be developed. In universities courses should be organized related to new technologies and wishes to use technology entegration process efficiently in education and instruction.