Samiha Ayverdi'nin romanlarında kadın ve eğitim
Women and education in the novels of Samiha Ayverdi
  1. Tez No: 381123
  2. Yazar: MÜNEVVER ILDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM FEDAİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sâmiha Ayverdi, Nefis, Kadın, İlahi Aşk, Samiha Ayverdi, Moral dept God's Love, Woman
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, 1938'den sonra edebiyat dünyasında yerini alan Samiha Ayverdi'nin (1905-1993) romanlarındaki kadınlar ve eğitim üzerinde durulmuştur. Ayverdi'nin 1938 ile 1948 yılları arasında yazmış olduğu sekiz kaleme almıştır. Yazar 1948 yılından sonra da roman türü dışında eserler kaleme almıştır. Ancak çalışmamız kapsamında sadece romanları incelenmiştir. Yazarın mutasavvıf kimliği ile romanlarını yazdığı görülmüştür. Bu nedenle Ayverdi, her romanında tezini ortaya koymuş ve sanat yapma kaygısı duymamıştır. Roman kişilerini sayı bakımından sınırlandırmış, konaklarda büyüyen kadınları anlatmıştır. Her romanının başında sınırlı özelliklerle okura tanıttığı kadınlar, roman boyunca yazarın güdümünden kurtulamamıştır. Bu nedenle çalışmamızda kadın kahramanlar çeşitlenememiştir. Ayverdi'nin manevi anlamda derinliği olan ve derinliği olmayan kadınlar olarak roman kadınlarını ikiye ayırdığı dikkatimizi çekmiştir. Buna göre derinliği olan kadınlar, yazarın okuruna tanıttığı ideal kadınları; derinliği olmayan kadınlar okuruna kötülediği kadınlar olmuştur. Derinliği olan kadınlar nefislerinden arınırken derinliği olmayan kadınlar nefislerinin esiri olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, women and education in Semiha Ayvrdi's (1905-1993) novels who participated in the world of letters after 1938 are emphasized. Eight novels which are written by Ayverdi brtween 1938 and 1948 are analyzed.After 1948 the author writess different kinds of works in addition to novels ;however, only novels are analayzed within the scope of sthe study. It seems that the outhor wrote her novels by using sufism.For this reason while Ayverdi declares her own opinions in her books,she doesn't concern about artistic value. Her novels includes the limited number of characters and she writes about the women growing up in mansions. The women that are introduced with some certain characteristics in the beggining of the novels are influenced toa large extent by the author's thoughts and feelings.That's why we can't see more different types of women. Ayverdi classifies women into two categories; one is the ideal woman who has moral depth an the other is the one who author disredits because of lack of moral depth. The women in the first category are able to overcome their temptation while the others cannot ressist.