Sinematografik anlatımda stop motion canlandırmanın bir tekniği 'Pixilation' ile uygulama projesi
Project: applying 'Pixilation' for cinematographic expression as a technique of stop motion animation
- Tez No: 381211
- Danışmanlar: DOÇ. SERDAR PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, piksilasyon, canlandırma, stop motion, sinematografi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Animasyonunun tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Canlandırma, ilk zamanlardaki deneysel çalışmaların başlattığı bir ivmeyle günümüze kadar gelişebilen esnek yapısı farklı teknik ve malzemeleri de içine katarak, gelişmekte olan görüntüleme teknolojileri sayesinde geniş izleyici kitlesi tarafından yaygın olarak izlenmektedir. Bir disiplin olarak canlandırma, kimi zaman fotoğraf ve sinema gibi disiplinlerle bütünleşmiş, yeni tekniklerle görsel alanları çevrelemiştir. Bu tez çalışması ile stop motion canlandırmanın bir türü olan 'Piksilasyon' tekniğinde, sinematografi sahne estetiğini kaynaştıracak bir perspektif ile hareket yanılsaması oluşturacak özgün ve yenilikçi bir anlatım dili oluşturulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, canlandırmanın tarihsel gelişim süreci ele alınarak, son günlerde kullanılan canlandırma yöntemlerine ilham kaynağı olan öncülerin çalışmaları incelenmiştir. Bu kapsamda canlandırma türleri belirgin özellikleriyle irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümde, sinematografinin kendine özgü anlatım dilin olanakları incelenerek, izleyicilerin gördükleri yanılsamanın gerçeklik duygusu temeline dayanan ilkeler ele alınmıştır. Görsel bilginin seyirci tarafından belirli bir düzen içinde algılanmasını sağlayan kompozisyon ve temel özellikleri incelenmiştir. Son başlıkta, kamera hareketlerinin devinimde yaratacağı dilin anlam ve duygusal bağı irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, 'piksilasyon' canlandırma tekniği ve tarihsel gelişimi çeşitli örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Kurgu ve teknik özellikleri bakımından irdelenmiş, son aşamada bu alanda mihenk taşı olarak bilinen öncüler ve piksilasyon tekniği kullanım alanları örneklerle açıklanmıştır. Tez kapsamında uygulama aşaması dördüncü bölümde ele alınmıştır. İlk üç bölümde elde edilen veriler doğrultusunda, 'Nil Karaibrahimgil'in“Kanatlarım Var Ruhumda”adlı şarkısı için piksilasyon canlandırma tekniği ve birkaç karma teknik kullanımıyla, uygulama çalışmasının yapımı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Animation has a long history as a form of art. The first experimental animation works have gradually developed into today's advanced techniques and materials, thanks to the flexible nature of the concept itself and the rapidly developing visualization techniques. The satisfactory result is the ever increasing interest of audiences in animation today. Animation, as a discipline, visually surrounds our environment with state-of-theart techniques, sometimes integrated with other disciplines such as photography or the cinema. In this study, we shall try to establish an innovative and original language of expression using the 'Pixilation' technique - a form of stop motion animation - that creates an illusion of movement in a perspective that involves cinematographic stage aesthetics. In the first chapter, we shall elaborate on the historical background of animation and study the works of the pioneers that inspired the animation techniques we use today. We will also refer to the different types of animation and their principal characteristics. In the second chapter, we will examine the expressive capacity characteristic to the language of cinematographic expression and the principles of the feeling of reality arising in the audience against the illusion created. We will also study the composition and its basic features that enable the audience to perceive the visual information in a certain order. The last heading in this chapter will be a study on the meaning and emotional connection of the language that camera movements create. In the third chapter, we will elaborate on the historical background of 'pixilation' - the subject matter of this thesis study - with examples. We shall discuss in detail its fictional and technical characteristics and, in the last stage, we shall pay tribute to the pioneers, the corner stones of the technique, and elaborate on the areas where the“pixilation”technique can be used and see some examples. In this study, the application phase takes place in the fourth chapter: In the light of the information presented in the first three chapters, we have created a video for Nil Karaibrahimgil's song titled“Kanatlarım Var Ruhumda”(I Have Wings in My Soul) using the 'pixilation' animation technique and a variety of other mixed techniques. Key Words Graphic design, pixilation, animation, stop motion, cinematography