Kadın söylemli türkülerin tasnifi ve değerlendirilmesi
Appraisal and classification of folk songs with woman's discourse
- Tez No: 381335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Kadın, Halk Edebiyatı, Halk kültürü, Folk Song, Woman, Folk Literature, Folk Culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 509
Özet
Bu çalışmada çeşitli kaynaklardan yararlanarak tezin çerçevesi dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama“Türkü Geleneği”ni oluşturmaktadır. Bu bölümde türkünün tanımı, özellikleri, konusu üzerinde durulmuştur. İkinci aşamada“Türk Halk Kültüründe Kadın”konusuna yer verilmiştir. İçeriğini“Dünya Tarihinde Kadın”,“Türk Kültüründe Kadın”,“Türk Halk Edebiyatında Kadın”ve“Kadın Söylemli Ürünler”oluşturmaktadır. Bu bölümde kadına verilen değer dönem dönem incelenmiştir. Üçüncü aşama“Kadın Söylemli Türkülerin Biçim Bakımından Değerlendirilmesi”dir. Türküler;“şekil”,“hece”,“kafiye”özelliklerine göre incelenmiş ve türkülerde sık karşılaşılan“kalıp ifadeler”bulunmuştur. Dördüncü aşama ise“Kadın Söylemli Türkülerin Konulara Göre Tasnifi”dir. Bu bölüm“Genç Kızlık Dönemi”,“Evlilik Hazırlığı Dönemi”ve“Evlilik Sonrası”ndan oluşmaktadır. Yapılan bu çalışmanın asıl önemli olan kısmını“Türk Halk Kültüründe Kadın”ve Kadın Söylemli Türkülerin Konulara Göre Tasnifi" adlı kısım oluşturmaktadır. Kadının konumunun dünya tarihindeki çeşitli uluslardan, dinlerden, halk edebiyatına yansıması araştırılmış. Hayatı boyunca bastırılmış duygularının özellikle türkülere nasıl yansıdığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. İncelenen türküler aracılığıyla kadınların kendilerini rahat ve özgür şekilde ifade ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The frame of this study comprises of four stages availing of various sources. First stage comprises of“Tradition of Folk Song”. It is emphasized on definition, features and topic of Folk Song. Second stage includes topic of“The Woman in Turkish Folk Culture”. It comprises of“Woman in World History”,“The Woman in Turkish Culture”,“The Woman in Turkish Folk Literature”and“Productions of Woman's Discourse”. The significance given for woman has been analyzed from time to time. Third stage is“The Appraisal of Folk Song with Woman's Discourse as Form”. Folk Songs have been analyzed according to“form”,“syllable”,“rhyme”features and it has been found common“pattern expressions”in folk songs. Fourth stage is also“The Classification of Folk Song with Woman's Discourse as to topics”. This chapter comprises of“Maiden Period”,“Wedding Preparation Period”and“Post Nuptial”. The main chapter of this study comprises of“The Woman in Turkish Folk Culture and The Classification of Folk Song with Woman's Discourse as to topics”. It has been explored that the woman's place in world history and its reflection from various nations and religions to folk literature. Therefore, it has been tried to be found how the depressed feelings throughout their life reflects especially with folk songs. Finally, it has been seen that women express themselves comfortably and freely via folk songs.