Lise 9. sınıf öğrencilerinin zorbalık düzeylerinin problem çözme becerisi ve boyun eğici davranışları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the level of bullying, problem solving skills and submissive behavior among 9th grades students
- Tez No: 381936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT ARMAĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, Problem Çözme Becerisi, Boyun Eğici Davranışlar, Bullying, Problem Solving Skills, Submissive Behaviors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, 9.sınıf öğrencilerinin zorbalık düzeylerinin problem çözme becerisi ve boyun eğici davranışları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca zorbalık düzeyleri, problem çözme becerisi ve boyun eğici davranışlar; yaş, cinsiyet, algılanan akademik başarı, kardeş sayısı, ailenin algılanan gelir düzeyi, ebeveynlerin hayatta olup olması, anne ve babanın eğitim durumu,zorbaca davranma, zorbalığa uğrama, zorbalığa uğrama sıklığı, kimler tarafından zorbalığa uğradığı, zorbalığı paylaşıp paylaşmadığı, zorbalığa tanık olup olmadığı ve zorbalıkla karşılaşıldığında ne yapıldığı değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinin 9.sınıflarında öğrenim gören 307 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada öğrencilere Koç (2006) tarafından geliştirilen“Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği”, Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Problem Çözme Envanteri”ve Şahin ve Hisli-Şahin tarafından Türkçeye uyarlanan“Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği”uygulanmıştır (Şahin ve Şahin, 1997; akt.Savaşır ve Şahin, 1997). Bunlara ek olarak öğrencilerin zorbaca davranışları ile demografik ve ailevi özelliklerini saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik tekniklerden Pearson Moment Korelasyon Katsayısı, İlişkisiz grup t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve non-parametrik tekniklerden Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği'nin tüm alt boyutları ile Problem Çözme Envanteri toplam puanı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği'nin Zorba Kişilik alt boyutu ve Kendine Güven alt boyutu ile Problem Çözme Envanteri puanları arasında pozitif; Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği'nin Zorbalıktan Kaçınma alt testi puanı ile Problem Çözme Envanteri puanları arasında negatif, Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği puanları arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Problem Çözme Envanteri ile Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği puanları arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Erkek öğrencilerin Zorba Kişilik ve Kendine Güven alt ölçek puanları, kız öğrencilerin puanlarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ayrıca zorbalıkla karşılaşıldığında“hiçbir şey yapmam”cevabını veren öğrencilerin zorba kişilik alt boyutu puanları“yardım etmeyi düşünürüm”ve“bir şekilde yardım ederim”cevabını veren öğrencilerin puanlarından anlamlı olarak daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between bullying, problem solving and submissive behavior for 9.graders. Besides, bullying, problemsolving and submissive behaviors were examined in terms of their age, gender,perceived academic achievement, number of siblings, perceived socio-economicallevel, if parents alive or not, parent's educational level, bullying behavior, exposureto bullying behavior, the frequency exposure to bullying behavior, exposure tobullying behavior by whom, telling/not telling exposure to bullying behavior,witness/not witness to bullying behavior and what they do when are faced with bullying. The sample of the study is composed of 307 students attending 9th grades in high school in Gaziosmanpaşa, Istanbul. The students were administered“Students Relations Attitude”scale which was developed by Koç (2006),“Problem Solving Inventory”scale which was adapted to Turkish by Şahin, Şahin, Heppner (1993) and“Submissive Acts Scale”scale was adapted to Turkish by Şahin and Şahin (1997; akt.Savaşır, Işık, 1997). In addition, to this examination“Personal Information Form”which was prepared by the researcher was also used to define demographical, family and bullying behaviors characteristics of students. Parametric Pearson Moment Correlation Coefficient, Independent Samples t Test, One Way ANOVA and non-parametric Mann Whitney-U, Kruskal Wallis H tests were used to analyse the data. According to the results of the study, there is significant relationship between Students Relations Attitude's all of the subscales and Problem Solving Inventory. It is found that there is significant positive relationship between Students Relations Attitude's subscales which are Bully Personality, Self Confidence and Problem Solving Inventory. There is significant negative relationship between Students Relations Attitude's subscales which is Avoidance from Bullying and Problem Solving Inventory, and significant positive relationship between Avoidance from Bullying and Submissive Acts Scale. Also, it is found that there is significant positive relationship between Problem Solving Inventory and Submissive Acts Scale. Males' scores are significant higher than females' Bully Personality and Self Confidence subscales scores. Furthermore, Bully Personality subscales scores of the students who say“I do nothing”when are faced with bullying, are significantly higher than the scores of the students who say“I think about helping”and“I help in some way”.