Adam Öykü dergisindeki öykü teorisi ile ilgili yazıların incelenmesi
Analysis of the theory of the short-story articles published in Adam Öykü journal
- Tez No: 381949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM DAYANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öykü, Öykü Teorisi, Adam Öykü, Kısa Öykü, Short-story, The Theory of The Short-story, Adam Öykü, Short Short-story
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
1995-2005 arasında yayımlanmış Adam Öykü dergisi on yıllık yayım hayatı boyunca öykü dergiciliğinin de yapılabileceğini göstermiştir. Derginin, edebiyat çevrelerinde, özellikle öykü eleştirisi ve teorisi hakkındaki çeviri yazılarla özgün bir itibarı vardır. Türk araştırmacıların roman teorisi hakkında kitaplarına sıklıkla denk gelinirken, öyküye kuramsal yaklaşımlar birkaç kitap ve edebiyat dergileriyle sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada, Adam Öykü'nün tüm sayıları incelenmiş, dergideki öykü teorisi hakkında yazılan çeviri ve telif deneme, makale ve incelemeler üzerinde durulmuştur. Yazılar tematik olarak sınıflandırılmış, araştırmacıların görüşlerinden alıntılar yapılmış, zaman zaman açıklamalar ve örneklerle teorinin kavranmasına uğraşılmıştır. Öyküleme öğelerine göre sınıflandırılan yazılarda, öykünün teorisine bir çerçeve çizmekten ziyade bir iskelet oluşturmak amacı güdülmüştür.
Özet (Çeviri)
Adam Öykü journal which is published between 1995-2005 showed that journalism about the short-story can be possible throughout ten years. Adam Öykü has a unique reputation in the world of literature in Turkey because of the publication of short-story critics and especially short-story theories which some of them are translated. While there are a lot of books about the theory of the novel which can be seen in bookstores, articles about the theory of the short-story can be found only in journals and a few relevant books. Every issue of Adam Öykü was examined in this study; articles, essays and investigations about the theory of the short-story which are translated or original work were emphasized. Articles were classified as thematically, quotes from articles were indicated, there was a work for understanding of the theory of the short-story by examples and explanations from time to time. In articles of this thesis which were classified as components of narration, main objective is building a skeleton, not drawing a frame to the theory of the short-story.