Türk toplumunun edebiyat sosyolojisi bağlamında değerlendirilmesi (2000-2013)
A study of Turkish society in the context of literature sociology (2000-2013)
- Tez No: 381984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat Sosyolojisi, Roman, Toplum, Edebiyat, Sociology of literatüre, Novel, Community, Literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Edebiyat sosyolojisi hem edebiyat hem de sosyoloji için önemli bir alandır. Temel nesnesi insan olan bu iki alan tarihin her döneminde yakın bir ilişki içinde olmuşlardır. Bu ilişki karşılıklıdır. Toplum edebiyatı etkilediği kadar edebiyat da toplumu etkiler. Bu bağlamda 21. yüzyılın türk toplumunu o dönem romanlarından değerlendirmek mümkündü. Dolayısıyla bu çalışma genelinde de 2000'li yılların başlangıcından bu yana yayınlanan Baba ve Piç, Beyoğlu'nun En güzel Abisi, Kar, Kinyas ve Kayra, Ruhi Mücerret ve Şu Çılgın Türkler romanları üzerinden dönemin Türkiye'si değerlendirilmiş ve edebiyat sosyolojisi adına bir çalışma ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sociology of literature is an important field for both sociology and literature. These two fields which basic object is human have been in a close relationship in every era of history.This relationship is mutual. The society affects the lıterature while the literature affects society too. In this context it is possible evaluate the Turkısh society of the 21st century from novel then novels since the begining of the 2000s also publıshed Father and İllegitimate, The most beatiful brother of Beyoğlu, Kinyas and Kayra, Hapiness, Ruhi Mücerret and These crazy Turks and a study on behalf of the sociology of literature.