Vergi aflarının vergi adaleti ve mükellefler üzerindeki etkileri: Erzincan ili örneği
The influence of tax amnesties on tax payers and justice of taxation master's thesis: Example of Erzincan province
  1. Tez No: 381985
  2. Yazar: SERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MERAL UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Affı, Vergi Cezası, Vergi Mükellefi, Vergi Adaleti, Tax Amnesty, Tax Payer, Justice of Taxation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Devletlerin, kamusal gereksinimleri karĢılamak ve topluma karĢı görevlerini yerine getirmek amacıyla ortaya çıkacak harcamaları karĢılamaları için gelire sahip olmaları gerekmektedir. Bu aĢamada kamu gelirlerinden faydalanılmaktadır. Kamu gelirleri içinde vergiler devlet açısından önemli bir gelir kaynağıdır. Bu gelir kaynağı ise vergi yükümlülerinden elde edilir ve yükümlüler açısından da yapılmıĢ ya da yapılacak her türlü ödeme bir yük olarak görülebilmektedir. Vergi yükümlüleri yani mükellefler bu yükten kurtulmak için vergi kaybını artırıcı çeĢitli iĢlemlere baĢvurabilmektedirler. Bu kayıp ve kaçağı artırıcı iĢlemlere baĢvurmayan mükellefler ise doğrudan ödemeleri gereken vergileri kısmen ya da tamamen ödememe eyleminde de bulunabilmektedirler. Gerek vergi kayıp ve kaçağını artırıcı iĢlemler gerek vergilerin kısmen ya da tamamen ödenmemesi sonucunda devletin gelirinde azalmalar meydana gelmektedir. Devletler hem gelirdeki azalıĢı durdurmak hem de kamusal gelirleri artırmak amacıyla vergi aflarına baĢvurabilmektedir. Vergi sistemi içerisinde vergi afları bundan dolayı önemli bir yere sahiptir. Vergi afları uygulanırlarken genellikle verginin aslına değil ödenmemesinden kaynaklanan cezalara vergi affı getirilmektedir. Getirilen aflar kısmi ya da tamamını kaldırıcı olabilmektedir. Ayrıca bazen yalnızca vergisini ödemeyen mükelleflere getirilebilirken bazen de vergi kayıp ve kaçağı eylemlerine baĢvuran mükellefleri de kapsayabilmektedir. Kısaca af kapsamlarının belirlenmesi ve afların çıkarılmasına karar verilmesi siyasi otoriteye bağlıdır. ÇalıĢmamızda vergi aflarının çıkarılma sebepleri, Ülkemizde çıkarılan vergi afları ve çıkarılan vergi aflarının vergi adaleti ve mükellefler üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. Ġnceleme yapılırken vergi afları ile ilgili teorik bilgilere de yer verilmiĢtir. ÇalıĢmamızın son bölümünde yapılan anket çalıĢması ve vergi aflarının vergi adaleti ve mükellefler üzerindeki etkileri hakkında yapılan değerlendirmeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
It is necessary for the states to have revenues in order to meet the expenses coming into existence as they carry out their duties against the society and to fulfill the public requirements. At this stage they make use of the public incomes. Taxes are an important source of income among the public revenues. This source of income is obtained from the tax payers and every kind of payment which has already been done or will be done may be regarded as a burden by them. Tax payers, in other words the party liable to tax, may use some procedures that can lead to increase in the loss of tax revenues. But the tax payers who don't use these procedures that can lead to increase in the loss of tax revenues may also apply a method of not paying some part of all of the taxes that they have to pay directly. As a result of both the procedures leading to increase in the loss and evasion of tax revenues and the fact that the taxes are not paid partially or totally, the revenues of the state decrease. The states may apply the tax amnesties with the intention of both stopping the decrease in the revenues and increasing the revenues. Thus, tax amnesties have an important role in the taxation system. While the tax amnesties are being applied, tax amnesties are generally applied to the fines resulting from the unpaid taxes rather than the real tax dues. The tax amnesties applied can be the ones eliminating the tax dues partially or totally. In addition, sometimes they may be used only for the tax payers who haven't paid their taxes, sometimes it may also cover the ones who used the methods leading to the loss and evasion of taxes though. In short, the determination of the extent of the amnesties and the duty of granting an amnesty to it depend on the political authority. In our study, the reason of granting tax amnesties, the tax amnesties granted in our country the Influences of tax amnesties on Tax Payers and Justice of Taxation have been studied. Some theoretical information on tax amnesties have also been given during the study. In the last part of our study, the questionnaire study carried out during the study and the evaluations on the Influence of tax amnesties on Tax Payers and Justice of Taxation are also present.