Psikolojik danışmanlar için çokkültürlü tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of multicultural atiitudes scale for psychological counselors
- Tez No: 382056
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERMİN KÜLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlü Psikolojik DanıĢma, Tutum, Attitude, Multiculturalism, Multicultural Counseling
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tez ile Türkiye'de çalışan psikolojik danışman ve rehber öğretmenler için bir çokkültürlü tutum ölçeği geliştirilmiştir. Geçerli ve güvenilir sonuçlar alabilmek için ölçek, deneme ve ana uygulama adı altında iki kere uygulanmıştır. Deneme uygulaması 121 kişilik örneklem grubu ile uygulanmış, ana uygulama ise 258 kişilik örneklem grubu ile yapılmıştır. Farklı kültürlerle çalışan psikolojik danışmanların, çokkültürlülük konusundaki tutumlarını ölçebilecek bir ölçek geliştirmek ve bu tutumları farklı değişkenler açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Ölçeğin geçerliğini ve güvenirliğini sağlamak amacıyla, ölçek maddeleri toplantı, sosyal medya gibi farklı ortamlarda uygulanmıştır. Maddelerin korelasyon ve faktör analizleri sonucunda, .950 KMO katsayısına ulaşılmış, binişik maddeler elenerek yapı geçerliği sağlanmıştır. TEk faktörlü bir yapıya ulaşılmıştır. Ölçeğin nihai güvenirlik katsayısı, .95 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, geçerli ve güvenilir bir çokkültürlü tutum ölçeği elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a multicultural attitudes scale was developed for psychological counselors in Turkey. The study utilized two samples one (n=121) for the trial (pilot) study and one as the scale development sample (n=258). Participants were adult-psychological counselors who were already employed. The purpose of the study was to develop a scale measuring psychological counselors' attitudes toward multiculturalism. An additional purpose of the study was to examine psychological counselors' attitudes according to a set of variables. The samples of the study were recruited through e-mail and social media (i.e., facebook). In order to ensure the reliability and validity of the scale, a survey was carried out at various platforms such as meetings and social media. According to item -correlations and item analysis results; KMO degree was.965 and structural validity was ensured by elimination of the overlapping items. Factor analysis resulted in a single factor structure. The final form of the scale had a reliability coefficient of calculated .95. Psychometric testing of the scale revealed satisfactory measures of reliable and validity for assessing multicultural attitudes of psychological counselors.