Edirne ili ayçiçeği ekim alanlarında görülen önemli yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
Be important weed species in Edirne province sunflower field, determination of density and the frequency of occurrence of
- Tez No: 382827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, Ayçiçeği, Yoğunluk, Edirne
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Edirne ili ayçiçeği ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2013 yılı Temmuz ayında yürütülmüştür. Bu amaçla Edirne iline bağlı 8 ilçede araştırma yapılarak, toplam 50 tarlada sürvey yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu 17 familyaya ait 36 adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Bu yabancı otlardan Portulaca oleraceae (2,12 bitki/m2), Xanthium strumarium (1,87 bitki/m2), Cynodon dactylon (1,73 bitki/m2), Convolvulus arvensis (1,30 bitki/m2), Amaranthus retroflexus (1,25 bitki/m2), Sinapis arvensis (1,15 bitki/m2), Solanum nigrum (0,99 bitki/m2), Tribulus terrestris (0,98 bitki/m2), Daucus carota (0,86 bitki/m2), Datura stramonium (0,81 bitki/m2) türleri Edirne ilinde en yoğun 10 tür olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in July, 2013 to determine the weed species in cultivatied areas of sunflower in Edirne and their density and the frequency of encountering. For this purpose Edirne due to research done in 8 districts are surveys carried out in a total of 50 fields. The research results were determined 36 weed species belonging to 17 familis. Among them, Portulaca oleraceae with 2,12 plants/m2 , Xanthium strumarium with 1,87 plants/m2, Cynodon dactylon with 1,73 plants/m2, Convolvulus arvensis with 1,30 plants/m2, Amaranthus retroflexus with 1,25 plants/m2, Sinapis arvensis with 1,15 plants/m2, Solanum nigrum with 0,99 plants/m2, Tribulus terrestris with 0,98 plants/m2, Daucus carota with 0,86 plants/m2, Datura stramonium with 0,81 plants/m2, were determined as the most intensive species in the Edirne province. Keywords : Weed, Sunflower, Intensity, Edirne