Trakya bölgesinde lisanslı depoculuk ve uygulamaları
Licensed warehouse and applications in thrace region
  1. Tez No: 382845
  2. Yazar: MURAT ÖZOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BURAK ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lisanslı Depoculuk, depolama yapıları, buğday, depolama koşulları, Licensed Warehouse, storage structures, wheat, storage conditions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüz koşullarında tarımsal üretimin arttırılması, birim alandan daha fazla ürün elde edilmesine dayanmaktadır. Ancak tarımsal üretimin artırılmasının yanında elde edilen ürünlerin uygun şekilde değerlendirilmesi ve tüketime sunuluncaya kadar depolanması da çok önemlidir. Depolamada amaç ürünün özelliklerini ve tazeliğini korumaktır. Ancak ürün çeşidine göre uygun koşullar sağlanmadan yapılan depolamalar sonucunda, büyük kantitatif ve kalitatif kayıplar meydana gelmektedir. Bu kayıpların azaltılması ancak uygun depolama koşullarının sağlanması ve depo yönetimi ile mümkündür. Bu bağlamda son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmakta olan lisanslı depoculuk sistemi büyük önem arz etmektedir. Lisanslı depoculuk uygulamaları ile hasat edilen ürünler optimum şartlar sağlanarak kalite kayıpları önlenmekte ve depolamanın kontrollü ve sistemli bir şekilde yapılması sağlanmaktadır. Bu çalışmada, Trakya bölgesinde içerisinde, Lüleburgaz ilçesinde bulunan Lidaş lisanslı depoculuk işletmesinde bulunan 12 adet siloda buğdayın lisanslı depoculuk şartlarında depolanmasının sonuçları üzerine araştırmalar yapılmıştır. Hasat edilen buğdayın kalite özellikleri depolama boyunca kayıt altına alınmış ve buğdayın depoya giriş ve çıkış zamanlarındaki kalite ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ve literatür ışığında Trakya Bölgesi ve ülkemiz için depolamadaki kalite kayıplarının önlenmesi ve güvenli depolama için lisanslı depolamanın önemi ortaya konmuş ve ilerleyen dönemlerde bu tür depoların arttırılmasının gerekliliği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing agricultural production in today's conditions, is based on unit area to obtain more product. However, proper evaluation of the product obtained in addition to increasing agricultural production and storage are submitted to consumption is very important. The purpose of storage is to protect the product's features and freshness. However, without ensuring proper conditions as a result of storage made by product type, major quantitative and qualitative losses occur. Reducing these losses is only possible by ensuring proper storage conditions and storage management. Licensed warehouse system which is widespread in our country in recent years in this context is of the utmost importance. Licensed warehouse applications providing optimum conditions with quality products harvested and storage losses can be prevented and controlled in a systematic way to do that is provided.In this study, in the region of Thrace, the result of the licensed storage conditions of wheat stored in silos in the 12 Lidaş licensed warehouse business in Lüleburgaz district is built on research. Harvested wheat quality characteristics were recorded during storage and quality measurements in the time of wheat warehouse entry and exit is made. Prevent quality loss in storage findings of the research and literature for our Thrace region and country and has demonstrated the importance of licensed storage for safe storage and increased the necessity of such store in the coming periods indicated.