Önemli kavak (Populus sp.) zararlılarından chrysomela populi (Linnaeus, 1758)'nin bazı mezofilik bakterilerinin tanımlanması ve bu zararlıya karşı biyolojik ajan etkinliğinin belirlenmesi
Identification and insecticidal effects of some bacteria from chrysomela populi (Linnaeus, 1758), an important poplar (Populus sp.) pest
  1. Tez No: 382890
  2. Yazar: EDA DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kavak zararlısı böcekler kavak üretiminde ve dolayı sıyla ülke ekonomisinde önemli derecede kayıplara neden olmaktadır. Bu tez çalışması ülkemizde önemli kavak zararlısı olan, Chrysomela populi L. (Coleoptera: Chrysomeliidae)'de hastalık oluşturan entomopatojenik bakterilerin varlığının araştırılması ve bu patoj enlerin tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Kocaeli (İzmit), Sakarya (Akyazı), Samsun, Çankırı, Amasya ve Eskişehir illerinden toplanan sağlıklı ve ölü ergin örneklerden 50 farklı izolat elde edilmiştir. Saf kültür olarak elde edilen bu izolatlardan 35 tane si koku, renk ve kolonilerin morfolojik özelliklerine bakılarak çalışmada kullanılmak için seçilmiştir. İzolatların tür tayinlerinin yapılabilmesi için sitolojik, morfolojik, ve biyokimyasal özelliklerinin yanında VITEK® 2 sistemi kullanılmıştır. VITEK® 2 sonucuna göre izolatların 32 tanesi tür düzeyinde tanımlanırken 3 tanesi tür altı kategoride tanımlanmıştır. 9 farklı tür (3 tanesi tür altı) olduğu düşünülen izolatlar Bacillus vallismortis , B. cereus, B. mycoides veya B. thuringiensis , Staphylococcus haemolyticus , Aerocaccus viridans , Enterococcus faecium , Sphingomonas paucimobilis , Leucanostoc mesenteroides spp . cremoris , Staphylococcus homonis spp . hominis , Staphylococcus cohnii spp . cohnii olarak tanımlanmıştır. İ nsektisidal etki gösterebilme potansiyeli olan 4 türün Chrysomela populi üzerinde etkisi incelenmiş ve bu türlerin patojen mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etkilerinin olup olmadığı araştırılmıştır. İzolatlar herhangi bir antimikrobiyal etki göste rmezken; Bacillus vallismortis %73.30, B. thuringiensis %70.60, Aerocaccus viridans %53.30 ve Staphylococcus haemolyticus %36 oranlarında insektisidal etki göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Kavak, İnsektisidal Etki, Biyolojik Kontrol , Entomopatojenik Bakteri
Özet (Çeviri)
Poplar pests cause economically important loses on the poplar production. In the present study, entomopathogenic bacteria and their insecticidal potential from were investigated in the populations of an important poplar pest, Chrysomela populi L. (Coleoptera: Chrysome liidae) in Turkey. Totally fifty bacterial isolates were isolated the larvae and adults of C. p opuli collected, Kocaeli (İzmit ), Sakarya (Akyazı ), Samsun, Çankırı, Amasya and Eskişehir. After getting the pure cultures of the isolated bacteria, 35 isolates were selected for futher studies according to their colony morphologies. For the identification of the isolated bacteria at the species level, VITEK® 2 Bacterial Identification System was used additional to cytological, morphological and biochemical tests. As a result , 32 bacteria were identified at the species level and 3 bacteria at the subspecies level. Nine different species were identified as Bacillus vallismortis, B. cereus, B. mycoides or B. thuringiensis, Staphylococcus haemolyticus, Aerocaccus viri dans, Enterococcus faecium, Sphingomonas paucimobilis, Leucanostoc mesenteroides spp . cremoris, Staphylococcus homonis spp . hominis, Staphylococcus cohnii spp . cohnii . Insecticidal potential of four species were found as 73.3 0 % with Bacillus vallismortis , 70.6 0 % with B. thuringiensis , 53.3 0 % with Aerocaccus viridans and 36% with Staphylococcus haemolyticus, while there is no any detected antimicrobial effecets for these bacteria. Key Words: Poplar, Insecticidal Effect, Biological C ontrol, Entomopathogen ic B acteria