Türkiye' de farklı illerden toplanan bal arılarında (Apis mellifera L.)mezofilik bakteri florasının belirlenmesi ve arılar üzerindeki insektisidal etkileri
Determination of mesophilic bacterial flora and their insecticidal effect on honey bee (Apis mellifera L.) collected from different provinces of Turkey
  1. Tez No: 382891
  2. Yazar: DERYA KEÇECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apis mellifera, Mezofilik Bakteri Florası, Bioassay, Apis mellifera, M esophilic B acterial Flora, Bioassay
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Apis mellifera dünya'da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bir bal arısı türüdür. Apis mellifera, Apis cinsi altındaki dokuz türden ekonomik olarak en fazla öneme sahip olanıdır. Bu çalışmada bal arılarının mezofilik bakteri flo rasını belirlemek amacıyla bakteri izolasyonu yapılmıştır. Elde edilen izolatların bal arıları üzerine insektisidal etkileri bioassay çalışması yapılarak incelenmiştir. Eylül - 2013'te on dört farklı ilden (Ardahan, Antalya, Artvin, Balıkesir, Edirne, Hak kari, İzmir, Kırklareli, Kırıkkale, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu ve Yalova) sağlıklı ve ölü ergin arılar toplanmıştır . Toplanan bal arılarından mezofilik bakteri izolasyonu yapılmıştır. İzolatlar VITEK® 2 Advanced Colorimetry™ ve MIS (Mikrobiyal I dentifikasy on Sistemi) yöntemleri kullanılarak tür düzeyinde tanımlanmıştır. Bu yöntemlerin dışında biyokimyasal, fiziksel, degredasyon ve besinsel testler de yapılmıştır. Bal arılarından elde edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerin bal arılarına karşı olum suz etkileri olup olmadığı Bioassay çalışmasıyla belirlenmiştir. Bioassay çalışmasında sağlıklı ergin arılar kullanılmıştır. Kontrol gruplarına göre sonuçlar değerlendirilmiştir. Tanımlanan bakteriler Bacillus, Staphylococcus, Pediococcus, Klebsiella, Aci netobacter, Escherichia, Rhizobium, Pantoea, Vibrio, Sphingomonas, Salmonella, Paenibacillus cinslerine ait türlerdir. İzolatların bir kısmı ise tanımlama için moleküler çalışmalara yönlendirilmiştir. Yapılan literatür çalışmalarında benzer tür ve cinsleri n bal arılarından izole edildiği görülmüştür. Bioassay çalışmasının sonucunda Sphingomonas ve Klebsiella'nın arılar üzerinde öldürücü etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Arılar üzerinde herhangi bir zarar teşkil etmeyen ancak henüz tespit edilmemiş daha birç ok mikroorganizmanın ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu nedenle yapılan çalışma, ülkemiz için önemli bir değere sahip olan bal arılarının bakteri florasının tespitine ilişkin bir katkı sağlar. Ayrıca yapmış olduğumuz çalışma, yeni bakteri türlerinin tanımlanması için ilk adım olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Apis mellifera is a kind of honey bee widely farmed in the world. Apis mellifera is the most important economically from nine species under the genus Apis . This study was madefor bacteria isolation in order to determine the mesophilic bacterial flora of honeybees. I nsecticidal e ffect s on the honeybees of obtained isolates were determined by bioassay study. Healty and dead adults were collected from fourteen different cities in 2013 September ( Ardahan, Antalya, Artvin, Balıkesir, Edirne, Hakkari, İzmir, Kırklareli, Kırıkkale, Mersin, M uğla, Niğde, Ordu ve Yalova). Total mesophilic bacteria isolation was made from collected honeybees. Isolates were identified species le vels using the me thod of VITEK® 2 Advanced Colorimetry™ ve MIS (Microbial Identification System). Alternatively, biochem ical, physical, degradation and nutritional tests were also made. Whether adverse effects against honey bees of Gram negative and Gram positive bacteria obtained from honey bees were determined by biosaay study. Healty adult honeybees were used in bioassay study. According to the control group, the results were evaluated. Identified bacteria are species of genus Bacillus, Staphylococcus, Pediococcus, Klebsiella, Acinetobacter, Escherichia, Rhizobium, Pantoea, Vibrio, Sphingomonas, Salmonella, Paenibacillus. Some of isolates have been directed molecular study to idendification. In the literature study, similar genus and similar species were found to be isolated from honey bees. In the results of bioassay, it was observed to have lethal effects on the bees of Sphingomonas and Klebsiella . It is needed to work about uncovering of many microorganisms which do not pose any harm on bees but yet not been determined. Therefore, studies contributes related to determination of bacterial flora of honey bees which has imp ortant value for our country. In addition, our studies are thought the first step for defining a new bacterial species.