Comparison of FIDIC conditions of contract (1999) and UNCITRAL Legal Guide from prospective disputes and claims perspective
FIDIC sözleşmesi (Birinci basım 1999) ile UNCITRAL Hukuk Kılavuzu'nun olası uyuşmazlıklar ve hak talepleri açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 383356
  2. Yazar: FATMA PELİN AKTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sözleşmeler, Hak Talepleri, FIDIC, UNCITRAL, Hukuk, International Contracts, Claims, FIDIC, UNCITRAL, Law
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Sınırların olmadığı, işin ifasında farklı hukuk geleneklerini, farklı hukuk sistemlerini, farklı mevzuatları ortak bir noktada buluşturacak, ortak bir dile, diğer bir deyişle ortak bir hukuka veya temel bir sözleşmeye ihtiyaç duyulan günümüz dünyasında, uluslararası geçerliği olan tip sözleşmeler bulunmaktadır.Söz konusu dökumanlar FIDIC (Uluslararası Müşavir Mühendisler Birliği), ICE (İngiltere İnşaat Mühendisleri Enstitüsü), EJCDC (Birlesik Mühendisler Sözlesme Dokümanlari Komitesi) ve UNCITRAL (Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu) tarafından oluşturulanlarla sınırlı değildir.İşin detaylandırıldığı, tarafların karşılıklı sorumluluklarının tanımlandığı, sorumlulukların yerine getirilmemesinin sonuçlarını içeren, sorumlulukların ifasının temini için cebri yolların yer aldığı, anlaşmazlıkların çözümü ve parasal konuların tanımlandığı dökuman olan sözleşme, bu anlamda, tarafların üzerinde anlaşmadan önce üzerinde özenle çalışmaları gereken, işin ifası sırasında ve sonrasındaki garanti sürecinde öncelikle başvurmaları icap eden ana kaynaktır.İşin ifasında temel faktör olan sözleşme, bu yönüyle, dikkatle oluşturulmalı ve izlenmelidir.FIDIC tarafından yayımlanan dökümanlardan biri, tasarımı işveren tarafından yapılan inşaat işleri sözleşmeleri için ortak zemin oluşturmayı amaçlar. ?Kırmızı Kitap? olarak bilinen söz konusu dökuman, Tasarımı İşveren Tarafından Gerçekleştirilen Yapım ve Mühendislik İşleri Sözleşmesi Şartnamesi, Birinci Basım 1999 olarak güncellenmiştir. Kısaca FIDIC Şartnamesi olarak anılan olan şartname, Avrupa'da veya Avrupa bazlı işverenler için veya Avrupa bazlı müşavir firmalarla iş yapan Türk müteahhitleri tarafından en iyi bilinen sözleşmelerdendir.Diğer taraftan, UNCITRAL'in 36 üyeli Uluslararası Yeni Ekonomik Düzen Çalışma Grubu, uluslararası ticaretteki gelişmeleri dikkate alarak, endüstriyel yapıların inşaatına ilişkin, taraflara ışık tutabilecek sözleşme prensipleri üzerinde çalışmıştır. Tez içerisinde kısaca UNCITRAL Rehberi olarak anılan çalışmanın sonucu, Endüstriyel Tesis inşaatı Uluslararası Mukavelelerinin Düzenlenmesi hakkında UNCITRAL Hukuk Rehberi başlığıyla 1988 yılında yayınlanmıştır.UNCITRAL Rehberi, endüstriyel yapıların inşaatı için kaleme alınmış olsa da, tümevarım prensibinden yararlanılarak FIDIC Şartnamesi'nin incelenmesinde referans alınmıştır.Karşılaştırmalı analiz, UNCITRAL Rehberi'nin tüm başlıklarını kapsamamakta, daha sıklıkla uyuşmazlığa neden olduğu bilinen konuları ele almaktadır. Karşılaştırma kapsamında yerel uygulamalara da değinilmekte, bu minvalde hukuk seçiminin sözleşmenin uygulanması açısından önemine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s world where no borders exist and there is a need for a common language, which may be a common law or a basis contract while performing works, that will enable a common ground for different legal traditions, different legal systems, different laws; there lies internationally recognized standard contracts.These contracts are not limited to documents published by International Federation of Consulting Engineers (FIDIC), Institution of Civil Engineers in the United Kingdom (ICE), The Engineers Joint Contract Documents Committee (EJCDC) or United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL).It is the contract; where work is detailed, responsibilities are assigned, the consequences of not fulfilling those responsibilities are defined, the procedure through which the execution of responsibilities to be enforced are construed, the procedure for dispute settlement is specified; the monetary issues find its place. Therefore, contract is the key document parties should work on carefully before agreeing on. It is also the key document on which, at the first instance, the parties would always refer to during the execution of the works, as well during the guarantee period.Contract, being the essential factor in execution of Works, should be drafted and followed with care.Among the standard contracts, one of the documents produced by FIDIC aims to set a common ground for construction contracts where design is done by the Employer. This was mainly known as Red Book, which is updated as Conditions Of Contract For Construction For Building And Engineering Works Designed By The Employer, First Edition 1999. From now on, it will be shortly referred as FIDIC Conditions of Contract. It is as well known as one of the most common international document by many Contractors working in Europe or Contractor working for Europe based Employers or with Europe based Consultants.On the other hand, the Working Group on the New International Economic Order of UNCITRAL, which is composed of 36 members of UNCITRAL, bearing in mind the extensive development in international trade, has worked on principles to guide the contracting parties for construction of industrial works. The outcome, UNCITRAL Legal Guide on Drawing up International Contracts for the Construction of Industrial Works, is published in 1988. The document will be shortly referred as UNCITRAL Guide throughout the thesis.Although latter is aimed for construction of industrial works specifically, studying it by inductive reasoning, the aim is to analyze FIDIC Conditions of Contract under the guidance of UNCITRAL Guide.The comparative analysis does not cover each and every area pointed out in UNCITRAL Guide, but focuses on the issues which in common, lead to a claim. In the context of the comparison reference to some local practices is drawn highlighting the importance of selection of law for the execution of the contract.